El Consell de Ministres ha aprovat novament aquest divendres la llei contra el tràfic de persones que va anunciar-se a l’anterior mandat, però que va decaure amb les eleccions del 23-J. Segons ha explicat la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, en roda de premsa, servirà per combatre el tràfic laboral, sexual, matrimonial o pel comerç d’òrgans. “Es farà de manera integral, recolzant a les víctimes i donant cobertura a les supervivents, especialment les que estan en situació irregular”, ha dit. La norma incorpora també una autorització provisional de residència i treball per a les dones que no tinguin papers. Coincidint amb el 8-M, el govern espanyol ha aprovat un increment de les ajudes a les víctimes de violència sexual.
Tal com ha dit Redondo, la norma sobre el tràfic de persones inclou nous drets com l’accés a l’ingrés mínim vital, la priorització a un pis de protecció oficial, l’acompanyament jurídic o la recepció d’indemnitzacions a càrrec dels béns decomissat sobre els victimaris. A més, no caldrà tenir una denúncia per accedir a les diferents prestacions. “Es desconnecta la denúncia de tots els drets”, ha remarcat.
Ajudes de la llei del ‘només sí és sí’
El govern espanyol ha anunciat també que desenvoluparà l’article de la denominada llei del ‘només sí és sí’ que estén les ajudes econòmiques que reben avui a les víctimes de violència de gènere s’apliquin també a les víctimes de violència sexual. “Permetrà que les víctimes amb rendes inferiors al salari mínim puguin percebre uns sis mesos de subsidi d’atur que es podrà cobrar de cop o en sis mesos”, ha explicat Redondo. Fins ara aquesta mesura s’aplicava només a les víctimes de violència de gènere.
Pla contra l’assetjament a l’administració
En una compareixença després del Consell de Ministres celebrat de forma extraordinària amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la ministra d’Igualtat ha anunciat també un pla per prevenir l’assetjament i l’abús sexual a l’administració general de l’Estat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar exemple des de les institucions públiques.
Entre altres accions, es crearà un “llistat orientatiu” de conductes que poden ser considerares assetjament. Redondo ha mencionat exemples com les “insinuacions sexuals”, els “flirteig ofensius”, el ciberassetjament o les bromes denigrants i de contingut sexual. Per a la ministre, aquest protocol s’amplia a persones en pràctiques o per a persones que treballen per empreses auxiliars de l’Estat.