Aquest diumenge serà l’últim dia que el municipi de Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) celebri el mercat d’antiguitats després que l’Ajuntament n’hagi rescindit el contracte amb l’empresa promotora Jakena S.L. Els motius de renúncia són l’”incompliment de mesures” establertes al conveni i les molèsties provocades per l’assistència “massiva” de públic. El mercat, que se celebra al Polígon Vinyes del Mig des del mes de març, aplega unes 2.000 persones pel cap baix cada diumenge i compta amb unes 400 parades, activitat de les quals està sota vigilància dels Mossos d’Esquadra. De fet, el cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) Pla d’Urgell-Garrigues, Roderic Moreno, va explicar que en algunes parades s’han identificat objectes sostrets a la venda.
Per la seva banda, la responsable de l’empresa que gestiona elmercat, Ana María Morell, va anunciar que presentaran un recurs a aquesta decisió i va defensar que “nosaltres teníem un contracte fins al març de l’any vinent i l’alcalde l’ha trencat unilateralment i dient mentides”.
La falta d’un llistat de noms amb el document d’identitat dels paradistes i la seva zona d’actuació, així com recomptes aleatoris de parades que no coincidien amb els que comunicava l’organització, són alguns dels motius pels quals el consistori s’ha vist “obligat” a cessar el contracte que avalava a la celebració del mercat de segona mà.
Així mateix, l’alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, explica que es veien vehicles aparcats en zones verdes durant la celebració del mercat i que no s’utilitzaven els serveis habilitats pel consistori. Per tot plegat, considera que el mercat “s’ha escapat de control” i afegeix que l’assistència “massiva” de públic ha provocat molèsties. De fet, Moreno explica que els camins i accessos a les empreses de l’entorn quedaven bloquejats per l’afluència de persones.
Tot i que el mercat comptava amb un conveni amb l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra s’organitzaven per controlar l’activitat de compravenda d’objectes de segona mà, regulada per la llei orgànica de protecció de seguretat ciutadana. En cas que els agents detectessin un objecte de dubtosa procedència, l’intervenien i comprovaven que no fos sostret. “S’han donat casos que sí que ho hem trobat, però d’altres casos és molt difícil comprovar-ho”, va dirMoreno.