Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La cuina del Vaticà té secrets

ARTICLES - ZONA 2

Hi ha secrets amagats al Vaticà? Molts. Alguns desvetllats. Altres pendents de fer-ho… I molts més que mai es coneixeran. En la seva tasca quotidiana a la cuina, se sap res? Poc i la poca cosa que s’ha publicat ho ha fet Eva Celada, periodista de recerca en temes culinaris de l’aristocràcia i de la Santa Seu. Tot va començar fa vint anys quan va tenir la brillant iniciativa editorial de gratar literàriament als fonaments històrics del Vaticà, per posteriorment escriure i editar el llibre Els secrets de la cuina del Vaticà.

L’autora d’aquest estudi erudit apunta que “en vint segles de cuina s’ha passat per tot, des dels primers Papes, austers en comparació amb els que hi va haver a l’edat mitjana, passant per tot al Renaixement, per la sofisticació de finals del segle XIX, fins al minimalisme culinari de l’actualitat”.

Al llibre de Celada, es destaca que “alguns dels aspectes bàsics de l’alimentació pontifícia es mantenen al llarg dels segles. Com el gust pel dolç, la caça, les espècies, l’ús dels peixos i mariscs, el consum de vins de gran qualitat i, per descomptat, la presentació i el protocol a taula, per cert, aquesta, molt exquisida”. El Vaticà ha escrit pàgines de la història amb creacions sorgides dels mateixos fogons. Entre altres pioneres modes culinàries emergents al llarg de vint segles, cal esmentar innombrables plats i sistemes de preparació dels cuiners de la Santa Seu, com la cocció al bany Maria, el concepte a foc lent, la salsa ‘farnese’ o boloñesa, l’ús del tomàquet a les salses, la salsa verda, l’ús de la xocolata, les cremes, la pinya amb pernil, l’arrebossat de verdures, i el tractament dels gelats. Totes aquestes i moltes més són creacions molt respectades al món i que han evolucionat amb l’església. No es coneixen Papes cuiners, encara que se sap que Benet XVI sent cardenal es preparava la seva pròpia sopa de sèmola. I a Pius II li agradava recollir la fruita dels jardins vaticans que després degustava.

Segons Eva Celada, al Vaticà hi ha diversos tipus de cuina: la del personal, que dirigeix Gianluca Previati, que alimenta cada dia mig miler de funcionaris vaticans, la de Santa Maria, residència on mengen al voltant de 40 cardenals, i la cuina especifica dels cardenals, que tenen residència al Vaticà. El Vaticà, un món molt opac. Tot i que cada dia es va desvetllant més coses.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12