Seguir la dieta sense gluten en si mateix ja és un repte per a una persona diagnosticada de malaltia celíaca, sobretot els primers anys, però els dies de festes assenyalades suposen un desafiament major.
Durant les dates de festivitats amb reunions familiars i d’amics, es fa més evident la manca de comprensió vers la malaltia i els protocols per evitar contaminacions. L’entorn sovint minimitza les conseqüències de no fer correctament la dieta sense gluten i no li atorga la importància que mereix. No sempre resulta senzill fer entendre a les persones amb les quals convius, siguin família, parella o amics, que necessites la seva ajuda per establir uns protocols a l’hora d’emmagatzemar, elaborar i servir els aliments perquè, si no, la teva salut es pot veure seriosament afectada, trobant respostes diverses: hi ha qui es mostra més receptiu, però també hi ha qui no tant.
La banalització de la malaltia és un dels grans desafiaments que pateix el col·lectiu amb celiaquia pel fet que la simptomatologia no és immediata i reactiva com una al·lèrgia, sinó que sovint pot aparèixer amb un cert retard i no sempre es manifesta amb símptomes digestius. Fins i tot hi ha persones asimptomàtiques que no presenten signes visibles. Es tracta d’una malaltia multisistèmica que, a llarg termini, si es continua consumint gluten, pot afectar altres parts del cos més enllà de l’aparell digestiu. Els símptomes poden ser molt variats i sovint l’entorn no els relaciona amb la celiaquia, com mal de cap, pèrdua de pes, dolors ossis, boira mental, anèmia, osteoporosi o infertilitat, entre altres. Un seguiment adequat de la dieta sense gluten és fonamental, doncs, per revertir els símptomes, i la implicació de l’entorn és essencial per evitar contaminacions.
El suport institucional és clau per arribar tant al sector educatiu com al de l’hostaleria i a la societat en general. Des de l’Associació agraïm el suport dels ajuntaments que engunay s’han adherit a la campanya Cap infant celíac sense caramels, proporcionant caramels sense gluten a les cavalcades dels Reis Mags perquè els infants amb celiaquia puguin gaudir de la festa com la resta.
Progressivament, hem avançat en la sensibilització sobre la malaltia i cada vegada hi ha més productes sense gluten arreu, però encara queda molt per fer perquè es comprengui la importància d’evitar el contacte encreuat amb gluten i les contaminacions. Cal fer entendre que “per una mica no pasa res” és una creencia errònia.
Si tens algun familiar o amistat amb celiaquia i vols saber com donar-li suport tenint en compte els protocols a l’hora d’elaborar i servir plats sense gluten, pots descarregar-te el “Document per a familiars i amics” (https://celiacscatalunya.org/pdfs/doc_amics_%20familiars_celiacs.pdf) de la nostra web o posar-te en contacte amb l’Associació i t’informarem! (Tel. 934 121 789 / info@celiacscatalunya.org). Si tens algun dubte, la persona que coneixes amb celiaquia segur que estarà encantada de resoldre’l!
Gemma Riera
Departament de Comunicació Associació Celíacs de Catalunya