La Comissió Europea (CE) va proposar ahir que les llars europees emmagatzemin subministraments essencials per a almenys 72 hores davant d’una possible crisi, en el marc d’una nova estratègia de preparació per afrontar amenaces com desastres naturals, pandèmies, ciberatacs o fins i tot una guerra.
L’objectiu de la proposta és que la UE pugui continuar funcionant i que els seus ciutadans estiguin protegits en cas d’una crisi d’aquesta naturalesa que pugui afectar la democràcia o el desenvolupament de serveis bàsics com la sanitat o l’educació o fins i tot el mercat interior.
La CE no preescriurà quines medicines estarien en aquest kit de supervivència ja que aquesta és una competència dels Estats membres, però sí que demana tenir en compte les necessitats dels grups vulnerables de la població, van indicar fonts comunitàries.
Igualment, l’estratègia advoca per instruir els nens a les escoles sobre com afrontar emergències i introduir un Dia de la Preparació de la UE.
Per tal de protegir les funcions socials essencials de la Unió, la Comissió demana desenvolupar criteris mínims de preparació per a serveis essencials com ara hospitals, escoles, transport i telecomunicacions.
En aquest context, també crida a millorar l’emmagatzematge d’equips i materials essencials i l’adaptació al clima i la disponibilitat de recursos naturals crítics com l’aigua.
Per millorar la coordinació de la resposta a les crisis, insta a establir un Centre de Crisi de la UE per millorar la integració entre les estructures de crisis existents, així com reforçar la cooperació civil i militar.
En particular, a través de realitzar exercicis periòdics de preparació a tota la UE que reuneixin les forces armades, la protecció civil, la policia, el personal sanitari i els bombers, i facilitant les inversions de doble ús (civil i militar).
Un altre objectiu és reforçar les capacitats de previsió i anticipació amb una avaluació exhaustiva de riscos i amenaces a escala de la UE.
Una motxilla amb llumins, menjar, diners i medicaments
La comissària europea de Preparació i Gestió de Crisi i Igualtat, Hadja Lahbib, va compartir en un vídeo els objectes que considera imprescindibles en un kit de supervivència.
“En primer lloc: les meves ulleres. Si vols veure el que està passant, o no”, diu Lahbib, o la documentació guardada en una carpeta de plàstic a prova d’“una Brussel·les plujosa”, comenta.
Igualment, destaca una llanterna, llumins i un encenedor, així com una ampolla d’aigua i una navalla suïssa amb “divuit eines en un sol ganivet”. A continuació, medicaments i aliments envasats en embalatges de plàstic o en llauna, i diners en efectiu, perquè en una crisi “una targeta de crèdit només pot ser un tros de plàstic”.També un carregador per al mòbil i una bateria externa, una ràdio o una baralla de cartes per a estones de distracció. Tot guardat i ben ordenat en una motxilla.