Bevem sovint sense pensar la feina i la ciència que hi ha en allò que ens empassem coll avall. Per això, entre glop i glop, s’agraeix que ens expliquin com s’han elaborat i quines propietats o receptes tenen els líquids i sucs que tastem. Tot un món especialitzat que recull anys de saviesa, paciència i plaer.
La cultura del vi s’ha guanyat un espai important a la societat i l’ofici d’enòleg ha recollit un bon prestigi. Arreu es fan bons vins, cuidats des de la terra i els ceps fins al disseny de les etiquetes. Ben a prop en tenim d’excel·lents i perfectament homologables als millors del món.
D’un temps ençà hem vist créixer també una nova cultura de la cervesa. Una generació de cerveses artesanes i de proximitat que han enriquit l’oferta amb gustos suggestius. També són un repte que s’obre pas, una interessant alternativa en un mercat competitiu de grans multinacionals.
A l’entorn d’aquesta alternativa s’hi descobreix la recerca en la tradició dels cereals fermentats, en treballar procediments i barreges i en captivar els paladars. Precisament fa pocs dies hem tingut l’oportunitat d’un descobriment d’aquests. La generositat d’un cerveser va oferir als assistents a un concert un tast d’una beguda especialment pensada, amb ciència i paciència, amb referències que ens parlen d’ibers, grecs i romans, tota la nostra cultura mediterrània.
Coneixem la troballa de Gebut, sabem dels recipients d’Empúries, llegim memòries químiques en les àmfores i recollim testimonis dels fruits dels camps rossos i de les flors dels marges. Amb tot això no només s’elabora un producte tradicional, de qualitat i proximitat. També es fa un homenatge als esforços de segles de cultura i de cura de la terra que ens acull: Des dels ibers a les fàbriques, passant per Hildegarda de Bingen, la Llei de puresa de 1516 o l’aigua del Segre.
Aquesta vegada ho hem celebrat amb unes ampolles d’Ítaca, un vi d’ordi de la cervesera Torrent de Torrebesses, exemple destacat de tot això que expliquem avui. Però això no és un anunci sinó un agraïment que també vull fer extensiu als vinaters, cervesers, ratafiaires i totes aquelles persones que afegeixen a la seva feina el gust per un patrimoni carregat de matisos, memòries, experiments, eines i secrets que són una part important de la nostra cultura. Gràcies per deixar que en participem, entre glop i glop. Salut!