L’escriptor i músic Gerard Quintana (Girona, 1964) ha publicat la seva tercera novel·la, ‘La puresa de l’engany’ (Columna), una història que “fa 30 anys que tenia al cap” i que s’inspira en uns fets reals que va viure l’autor als anys 90, quan un suposat poeta cubà, Antoine López León, va arribar a Girona “i la va enlluernar; ho tenia tot per triomfar”, diu Gerard Quintana. Al cap d’uns mesos, però, va aparèixer una altre home cubà a la ciutat explicant que ell era el vertader poeta i que l’anterior, que va desaparèixer, era un farsant, tot i que “jo no podia deixar d’admirar-lo”.
Així, a través de Claudi Careta, un director de cinema que protagonitza el relat, juntament amb Lena i altres personatges, ficciona una història que fa una reflexió sobre la mentida i la fascinació que crea en les persones. “Crec que és normal que pensem en aquest concepte en un moment en què cada cop és més difícil saber què és cert i què no”, pensa l’autor, i afegeix que és una actitud força comú: “tots volem mostrar la millor versió de nosaltres mateixos i per tant exagerem coses”. I també s’endinsa en ‘La puresa de l’engany’, narrada en primera persona, en altres temàtiques com la sexualitat, molt present en la seva obra, amb aquesta relació entre Claudi i Lena, “que també em donava per jugar a l’equívoc”.
A més d’aquesta tercera novel·la, que arriba després de ‘L’home que va viure dues vegades’, premi Ramon Llull 2021, Gerard Quintana també està força actiu amb Sopa de Cabra, que prepara un nou disc que es publicarà previsiblement a finals d’any i que estarà ple de col·laboracions i que a l’estiu iniciarà una gira.