La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha presentat aquest dimarts, dia 10 de juny, al Congrés Internacional d’Infermeria que se celebra a Hèlsinki; un estudi sobre estratègies infermeres a les xarxes socials per a combatre notícies falses sanitàries. El treball ha format part de les comunicacions orals acceptades pel Comitè Científic per a la trobada internacional i fa una revisió narrativa sobre aquesta qüestió de gran rellevància.
El treball de recerca ha estat fet per Mercè Porté, Miquel Àngel Calderó, Esther Rubinat, Mariona Rocaspana, Celmira Laza, Meritxell Mas, Janina Ballesté, Montse Gimena i Rafael Gimena, i s’ha centrat en l’anàlisi d’un total d’11 estudis dels últims deu anys, amb dues línies d’actuació. La primera, durant la pandèmia, va consistir en la participació activa en xarxes socials per desmentir notícies falses i promoure la vacunació. La segona, ha estat el desenvolupament de campanyes educatives sobre diverses problemàtiques de salut, amb l’objectiu de guiar el comportament individual i responsabilitzar les infermeres com a agents de canvi en la lluita contra la desinformació. L’estudi estableix que la motivació principal d’aquestes professionals ha estat la protecció de la població i ampliació l’abast de l’educació sanitària a través de les plataformes digitals.
L’estudi posa de manifest de la necessitat de generar i avaluar estratègies educatives que permetin reforçar la lluita contra la desinformació en salut. La pandèmia de Covid-19 ha evidenciat com les “fake news” poden afectar la confiança social, i per això, el paper de les infermeres com a agents de salut pública resulta fonamental per augmentar l’alfabetització i combatre la propagació de notícies falses.
En definitiva, el treball de recerca presentat a Hèlsinki estableix que les estratègies desenvolupades per infermeres per combatre la desinformació a través de les xarxes socials són positives, però destaca que encara cal aprofundir en la seva implementació i avaluació. Aquestes professionals de la infermeria no només han d’ajudar a desmentir notícies falses, sinó que han de contribuir a construir una societat més informada i resilient davant la proliferació de la desinformació en salut. És fonamental, conclou l’estudi, que les infermeres i altres professionals del camp de la salut; continuïn formant-se i innovant en aquest camp per garantir una comunicació efectiva i responsable en l’era digital.