Els tumors digestius s’han consolidat com la primera tipologia de càncer a Espanya i la que causa més mortalitat, segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, que estima que el 2024 hi haurà 72.631 nous casos d’aquest tipus de tumors.
Són dades ofertes aquesta setmana en el marc del XXXII Simposi Internacional d’Avanços en el Tractament dels Tumors Digestius celebrat al palau de congressos Baluard de Pamplona.
Un dels temes centrals del simposi va ser l’augment del càncer colorectal en joves menors de 50 anys, ja que estudis recents basats en grans registres europeus han mostrat que les taxes d’aquest tipus de càncer han crescut significativament en les darreres dècades, especialment a persones entre 20 i 49 anys.
En concret, les taxes de càncer de recte han augmentat un 1,8% anual entre 1990 i 2016, i es preveu que les globals de tumors de còlon i recte s’incrementin en un 90% i 124%, respectivament, entre joves de 20 a 34 anys, i un 27% i 46% entre els de 35 a 49 anys per al 2030.
El càncer colorectal en menors de 50 anys se sol diagnosticar en etapes avançades per baixa sospita clínica, i en l’abordatge terapèutic cal tenir en compte aspectes derivats de la salut emocional, sexual i fertilitat d’aquests pacients.
Per això, s’ha posat en marxa el primer estudi exhaustiu en aquesta àrea els resultats dels quals podrien augmentar la consciència sobre factors de risc i conductes preventives, a més d’identificar biomarcadors i dianes terapèutiques innovadores, enfocant-se a la medicina de precisió i programes de diagnòstic primerenc.
Ruth Vera, cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari de Navarra i vicepresidenta del TTD, va posar en valor que l’estudi podria augmentar la consciència sobre factors de risc i conductes preventives, a més d’identificar biomarcadors i dianes terapèutiques innovadores.
El professor Enrique Aranda, cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova, va subratllar que, gràcies a la seqüenciació genòmica dels tumors, s’han desenvolupat teràpies dirigides contra determinades dianes moleculars. D’aquesta manera, va dir, “pacients que tenien fins ara una malaltia de molt mal pronòstic, sense estratègies terapèutiques eficaces, ara poden beneficiar-se d’un tractament específic”. El projecte de recerca pretén caracteritzar, des d’una aproximació integral, el càncer gastrointestinal al pacient jove.