El binomi tennis taula i Parkinson està de celebració. Els dies 19 i 20 d’octubre es va dur a terme al Centre de tecnificació de Tennis Taula Enric Vall de les Borges Blanques el primer simposium nacional de tennis taula i Parkinson. El mateix cap de setmana s’anunciava des de l’hospital Princesa de Madrid la posada en marxa d’un estudi per comprovar els beneficis del tennis taula en la simptomatologia dels MP. Així doncs, un nou equip s’uneix al camí que va iniciar ara fa dos anys l’IRB de Lleida, en aquesta línia de recerca.
El primer Simposi de Tennis Taula i Parkinson, celebrat al Centre de Tecnificació Enric Vall de les Borges Blanques, ha esdevingut una trobada clau per explorar els beneficis terapèutics del tennis taula en el tractament del Parkinson. Amb una àmplia participació de pacients, cuidadors, professionals de la salut i entusiastes d’aquest esport, el simposi ha estat pioner en impulsar el coneixement científic i l’activitat esportiva adaptada per a persones amb aquesta malaltia neurodegenerativa; i per explorar com aquest esport pot contribuir al tractament i millora de la qualitat de vida de les persones amb Parkinson.
El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós, provocant problemes de motors i no motors, com la rigidesa muscular, el tremor, o la disfàgia. La importància de l’exercici físic en la gestió dels símptomes del Parkinson és ben reconeguda. Actualment estan en marxa diversos estudis que tenen com a objectiu, verificar i validar amb evidències científiques aquest fet.
L’esdeveniment ha comptat amb tres ponències clau, cadascuna a càrrec d’experts en diferents àmbits relacionats amb el Parkinson: el Dr. Toni Labranya, la Dra. Helena Fernández i la Sra Sara Roca, optometrista conductual, va fer una introducció al paper de la visió en la patologia del Parkinson. Roca va destacar com les alteracions visuals comunes en el Parkinson afecten la coordinació i la mobilitat, i com exercicis visuals adaptats poden ajudar a millorar aquests dèficits, especialment en activitats de precisió com el tennis taula.
Un dels moments més destacats del simposi va ser la Primera Ping-Ponada de Ponent, una competició amistosa que va reunir participants de totes les edats i nivells. Aquesta activitat va oferir un espai inclusiu on els assistents van poder gaudir de l’esport de manera recreativa i competitiva, creant un ambient de camaraderia i superació. La competició va demostrar que el tennis taula és accessible i adaptable per a tothom, posant de manifest la seva efectivitat com a eina terapèutica i de connexió social.
El simposi va concloure amb una forta valoració positiva per part de participants i ponents, que van subratllar l’important potencial del tennis taula en el tractament del Parkinson. Es va establir un compromís per seguir impulsant la recerca i crear futurs esdeveniments que aprofundeix en els efectes d’aquest esport. Es van destacar també els reptes a superar, com la necessitat de formació contínua per a entrenadors en tècniques adaptades i l’ampliació de programes de tennis taula per a persones amb limitacions físiques.
Artur Sasot
Vicepresident de l’Associació
Parkinson de les Terres de Lleida