Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Els fruiters de Ponent sumen un dèficit d’hores de fred del 20%

La pagesia confia en una davallada de les temperatures en les properes setmanes per garantir el repòs hivernal dels arbres

FOTOS_ ACN Pere Roqué, president d’Asaja, esporgant a l’Horta de Lleida.

ARTICLES - ZONA 2

Els fruiters de les comarques de Ponent estan acusant la falta d’hores de fred aquest hivern i la pagesia s’encomana a una davallada de les temperatures per garantir la correcta hibernació dels arbres. 

Aquesta època és clau per garantir el repòs vegetatiu dels fruiters i permetre que després floreixin i facin fruita a la primavera. En funció de l’espècie, els arbres necessiten entre 900 i 1.100 d’hores de fred durant l’hivern, però a hores d’ara encara els en falten ben bé la meitat, segons explica a l’ACN el president d’Asaja, Pere Roqué. 

Respecte a fa un any el dèficit supera el 20% i, si el fred no s’imposa, hi ha el risc que els arbres floreixin abans d’hora i possibles gelades tardanes arrasin la collita, com va passar l’abril de 2022.

Les boires del mes de desembre van ajudar a sumar hores de fred per als arbres fruiters, però encara calen més jornades gèlides perquè els arbres puguin completar el seu repòs hivernal. Segons Roqué, en zones de l’Horta de Lleida fa un any ja havien assolit prop del 65% de les hores de fred que necessiten els arbres, però ara com ara tot just s’arriba al 50%.

“El que no tenim són les gelades a què estàvem habituats i que haurien d’assolir els tres o els quatre graus sota zero en aquesta època”, va lamentar Roqué. A més, el president d’Asaja va afegir que al novembre encara hi havia moltes fulles als fruiters, la qual cosa significa que els arbres “no estaven descansant”.

Ara és l’època de l’esporga, en què els pagesos deixen a l’arbre aquells botons florals que després es convertiran en fruits. Els agricultors confien que aquesta setmana que ve, l’anomenada ‘setmana dels barbuts’, les temperatures baixin i es puguin recuperar les hores de fred que necessiten els arbres fins a finals de gener i principis de febrer. Segons Roqué, ara mateix la situació és “d’incertesa” perquè cal que el fred sigui persistent i durant el dia el termòmetre no s’enfili per sobre dels set o vuit graus.

Si no fa prou fred, hi ha el risc que alguns botons florals comencin a obrir-se i puguin veure’s arbres florits abans d’hora, a mitjans de febrer. Aquesta situació els deixaria exposats a possibles gelades tardanes com les que va haver-hi a principis d’abril del 2022 i que van arrasar aproximadament el 70% de la producció de fruita dolça a Ponent. 

La floració quan toca és necessària perquè la campanya segueixi el seu curs habitual. Un avançament  de la collita de la fruita de pinyol a Catalunya podria provocar “tensions de mercat” si coincideix amb la de Múrcia i l’excés d’oferta s’acabaria traduint en una davallada del preu que es paga als productors. 

La manca de fred persistent, i també les onades de calor, són cada cop més freqüents i això està obligant els pagesos a cercar noves varietats que s’adaptin millor al canvi climàtic. 

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 9

ARTICLES - ZONA 10

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12