El Museu de la Noguera ha presentat la fitxa de la publicació ‘En femení’ titulada ‘Linya: una dona que va viure a la Noguera fa 14.000 anys’, en el marc de la xerrada amb expertesa amb el mateix títol.
Els orígens de l’Homo sapiens són una investigació en constant avenç, i la seva presència es rastreja a partir de les restes de la cultura material dipositades en indrets arqueològics. A la comarca de la Noguera, la Cova Gran de Santa Linya és clau en la reconstrucció d’aquesta complexa història que ens vincula amb un passat remot. Recentment, s’ha recuperat un conjunt d’ossos humans d’un mateix individu a qui s’anomena Linya. Aquestes restes formen un esquelet, que tot i que incomplet, permet preguntar-nos sobre aquestes persones que van viure fa 14.000 anys amb formes de vida basades en la caça d’animals i la recol·lecció de plantes silvestres.
Les primeres aproximacions per a saber qui va ser Linya les va dur a terme un grup de paleoantropòlegs de la Universitat Complutense de Madrid, coordinat pel dr. Adrián Pablos. El grup de recerca ha estudiat les 120 restes atribuïdes a l’esquelet i ha proporcionat dades molt interessants, per les quals se sap que era una dona adulta i que estava habituada a dur a terme tasques que exigien molt d’esforç, així com llargs desplaçaments.
La descoberta de Linya va ser un fet inesperat però de gran importància, ja que son les primeres restes humanes localitzades a la Cova Gran, fet que amplia el registre arqueològic d’aquest enclavament, visitat durant més de 50.000 anys. Així, en el marc d’aquesta xerrada amb expertesa es posarà en valor aquesta descoberta i estudi, entenent que permet conèixer molta informació entorn al coneixement de les dones que van viure a la Noguera fa milers d’anys.
Aquesta nova fitxa de la col·lecció ‘En femení’, que es coordina des del Museu de la Noguera, ha estat elaborada per Javier Sánchez Martínez, Rafael Mora, Susana Vega, Jorge Martínez-Moreno, del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona.