Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Govern elimina la DGAIA i refunda l’atenció a la infància

Crea un nou ens més enfocat a la “prevenció” on els centres de menors siguin “l’últim recurs” i amb vigilància a les xarxes

La Consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, dona compte dels canvis

ARTICLES - ZONA 2

El Govern ha decidit suprimir la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i crear una nova direcció per fer un “viratge cap a la prevenció”. La “reformulació” plantejada pel Departament de Drets Socials inclou la creació de la nova Direcció General de Prevenció i Protecció de la Infància i l’Adolescència, que estarà operativa a partir del 3 de juny. Entre les competències de la nova direcció general no hi haurà ni la contractació ni les prestacions, que es passaran a gestionar des d’altres direccions generals.

El pla passa per incorporar 300 nous professionals, la majoria en prevenció, de forma progressiva fins al 2027. Amb un augment del 70% dels joves tutelats o extutelats en l’última dècada, Martínez Bravo va atribuir els “dèficits estructurals” de la DGAIA a un sistema que no s’ha redimensionat, que estava massa centrat en l’atenció residencial, amb sistemes tecnològics “obsolets” i no adaptat a nous reptes com les xarxes socials. La consellera va justificar així la necessitat de “transformar i obrir una nova etapa” perquè el sistema sigui “més àgil i eficient” i, a banda de la protecció, estigui més centrat en la prevenció.

Martínez Bravo va defensar que no es tracta d’un “pla exprés” ni fet com a “reacció”, després del cas de la nena tutelada víctima d’una xarxa de prostitució i pederàstia, sinó el resultat d’una “reflexió d’anys”. Ara bé, va admetre que aquest cas ha “accelerat la refundació” del sistema.

El pla per transformar el sistema de protecció a la infància i adolescència preveu quatre eixos: un nou model de gestió, un “viratge cap a la prevenció”, mesures per millorar la “qualitat de l’atenció” i nous lideratges i equips de reforç. Pel que fa al model de gestió, “s’alleugereix” la càrrega burocràtica a la nova direcció general i es traspassen les prestacions econòmiques a la direcció general de prestacions socials i la contractació de places a la direcció general de provisió de serveis. També es crea una nova oficina de control de la gestió. Per reforçar el pilar de la prevenció, la nova direcció general preveu una subdirecció específica i el reforç dels equips d’atenció a la infància i l’adolescència amb 243 professionals, així com un pla d’acció per millorar les garanties legals dels menors durant els processos de desemparament. També es crea una nova unitat de seguiment d’incidències i protocols, una nova línia de treball amb els cossos de seguretat per detectar i prevenir abusos a les xarxes socials i un pla per trobar famílies d’acollida. En el cas de les xarxes, la consellera va destacar que l’estratègia planteja un “canvi de paradigma” amb un abordatge “proactiu” per prevenir i detectar possibles abusos. Per això es treballarà amb els Mossos per desplegar una eina basada en la intel·ligència artificial per “detectar possibles depredadors digitals”. També es preveu oferir als menors eines de suport psicològic i canals de denúncia davant possibles casos d’abusos. Una de les prioritats del pla és avançar en la desinstitucionalització del sistema i que els centres de menors siguin “l’últim recurs”. La idea és treballar perquè puguin tornar amb les seves famílies quan sigui possible i també es reforça el pla per trobar famílies d’acollida. Malgrat reconèixer la “tasca immensa” que fan les entitats del tercer sector, va indicar que hi ha hagut una “externalització excessiva” en algunes qüestions i va anunciar més fiscalització.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)