El ministre de Transformació Digital, Óscar López, va defensar ahir la llei d’amnistia i va demanar esperar que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciï definitivament.
El ministre va subratllar que el Govern creu que la llei d’amnistia “és plenament constitucional” i ja ha tingut “efectes positius” com que hagi servit per “normalitzar la vida política a Catalunya”.
“Espero, confio i desitjo que sigui positiva aquesta sentència”, va dir el ministre que alhora ha mostrat “màxim respecte” per la feina del tribunal.
Per la seva banda, el portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va apuntar que la ponència “desmuntaria definitivament totes les mentides que ha dit el PP en els últims mesos sobre la manca d’encaix constitucional” de la llei. “Creiem que si es confirma, aquesta sentència seria un aval a la política de democratització del govern i a les polítiques de la majoria plurinacional del Congrés”, va dir.
La viceprimera secretària i portaveu del PSC, Lluïsa Moret, va defensar que l’amnistia és “constitucional” i que aquesta norma “reuneix totes les condicions necessàries per ser viable des d’aquesta perspectiva”.
El PP pensa que, malgrat el que digui el TC, la llei continuarà sent “immoral”
El portaveu del Partit Popular, Borja Sémper, va afirmar ahir que malgrat qualsevol decisió que el Tribunal Constitucional pugui prendre sobre la llei d’amnistia aquesta seguirà sent “d’una immoralitat profunda”, un acte de “corrupció política” i un “pagament polític per set vots”.
“Independentment del que dictamini quan toqui el Tribunal Constitucional, la llei d’amnistia és d’una immoralitat profunda que no canviarà res cap decisió a favor o en contra del Constitucional”, va apuntar en una roda de premsa.
Segons la seva opinió, sigui quina sigui la decisió final, l’opinió de la formació liderada per Feijóo no canviarà. “És un pagament polític per set vots, continua sent una indecència política”, va afirmar.
Per a la secretària general del PP, Cuca Gamarra, la llei “és l’instrument a través del qual Pedro Sánchez va comprar una investidura”.
Junts i ERC creuen que el problema “és la rebel·lia del Tribunal Suprem”
Junts per Catalunya va evitar valorar el contingut de la ponència fins que no s’aprovi la sentència. Tot i això, el vicepresident i portaveu, Josep Rius, va denunciar que “el problema de la llei d’amnistia no és la seva constitucionalitat, sinó la rebel·lia del Suprem a l’hora d’aplicar-la”.
Va insistir que aquesta “rebel·lia” ha tingut llot “abans d’aprovar la llei, durant la seva tramitació i també ara abans de la sentència, amb el Suprem mirant de boicotejar-la”.
El portaveu d’ERC, Isaac Albert, va tornar a exigir l’aplicació “absoluta” de la llei d’amnistia com més aviat millor. A més, va dir que és “inadmissible” la “deriva” del Suprem, per haver “incomplert de manera manifesta” la voluntat del poder legislatiu.
Per a Junqueras, “quan un tribunal converteix els innocents en culpables, cal fer tot el possible per restaurar la justícia. I aquest és un pas més en un camí que sempre és massa llarg”.
Per als Comuns, és una nova derrota de Feijóo i Abascal
Els Comuns van assegurar que és una “bona notícia” que la ponència del Constitucional avali la llei d’amnistia. Des de la “prudència”, David Cid va assegurar que, en cas de confirmar-se la resolució, seria “una nova derrota de Feijóo i Abascal” i “de l’estratègia d’utilitzar Catalunya com a element de confrontació” per part de la dreta. “Allò que el PP i Vox no van guanyar a les urnes, ni tampoc al Congrés dels Diputats, tampoc no ho guanyaran al Tribunal Constitucional”, va insistir el portaveu dels Comuns al Parlament, qui espera que el ple de l’alt tribunal acabi confirmant aquesta posició.