El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort,va reclamar ahir al govern espanyol “lleialtat” i que deixi d’autoritzar “MAT privades” que impulsen un model, va dir, que “no té cabuda” a Catalunya, en referència a la línia de molt alta tensió entre Valmuel (Terol) i Begues (Baix Llobregat). Cal recordar també que el govern espanyol ha aprovat també la Declaració d’Impacte Ambiental de la MAT entre Grañén (Osca) i els Hostalets de Pierola (Anoia) que creua les comarques del Segrià i les Garrigues i ha autoritzat la MAT entre Laluenga i Isona que afecta al Pirineu lleidatà.
“El govern [espanyol] no pot trepitjar competències de la Generalitat en qüestions de biodiversitat”, va sentenciar el conseller en la seva intervenció al debat monogràfic sobre energia, en què va defensar les mesures del Govern en el desplegament del decret llei sobre renovables davant un PSC que li va exigir un “gir de 180 graus” en política energètica.
D’altra banda, el conseller també ha instat l’executiu espanyol a executar els 418 milions d’euros aprovades per al període 2021-2026 per “interconnectar el país”. Mascort va dir que es tracta d’una acció “imprescindible” per a l’electrificació de bona part del sector productiu català i per a la implantació de projectes de renovables. A més, va demanar que apliqui polítiques per a l’impuls per a l’aïllament tèrmic i d’eficiència energètica a les llars i que reguli i límit la instal·lació de bombes de calor on hi hagi opció.
En la seva intervenció, Mascort va destacar que la transició energètica genera “noves oportunitats” per al país i que els projectes de plantes renovables van lligats a l’arribada d’empreses i a la “prosperitat i augment de competitivitat” de les que ja estan instal·lades al país. En aquest sentit, va recordar les previsions que apunten a la creació de 188.000 llocs de treball fins al 2030.
“La transició energètica és inajornable, és una peça determinant en la lluita contra el canvi climàtic i assolir la neutralitat d’emissions”, va assenyalar Mascort, que també ha considerat “clau” accelerar en la transició energètica.
Abans de la intervenció del conseller, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inistir que la transició energètica és “imprescindible, en marxa i que no té aturador” i va recordar que la intensa sequera actual evidencia que “el canvi climàtic és una realitat”. Segons el president, Catalunya és el territori de l’Estat amb més instal·lacions d’autoconsum i va qualificar “d’imprescindible que la transició energètica vagi de la mà de la ciutadania”.
En nom dels grups proposant del ple, la diputat del PSC Sílvia Paneque va defensar la necessitat d’un “gir de 180 graus en les polítiques energètiques” de Catalunya. En aquest sentit, la parlamentària socialista va lamentar la situació “desastrosa” que justifica la sessió monogràfica.
Per part de Junts, Albert Batet va defensar que “cal un model de país energètic “que sigui propi i lliure”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari va assegurar que ha de ser “lliure de certs oligopolis”, però també “lliure de la regulació de l’Estat, que quan regula no regular per a Catalunya”. En aquest context, va criticar “la cultura del ‘no’ de determinats partits” i va advertir que “si no reaccionem tindrà conseqüències en el futur”.