Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Govern actualitza la llei que lluita contra el malbaratament alimentari

ARTICLES - ZONA 2

El Consell de Ministres va aprovar dimarts un nou projecte de llei de lluita contra el malbaratament alimentari. La norma, que recupera un text sobre el mateix tema que es va aprovar al juny, però que va decaure amb les eleccions del 23-J, busca reduir la quantitat d’aliments que acaben a les escombraries. Segons els càlculs oficials, durant l’any 2020 es van llençar 1.364 milions de quilos d’aliments a les llars espanyoles, una mitjana de 31 quilos o litres per persona. El govern espanyol avisa aquest fenomen afecta el conjunt de la cadena alimentària, del camp als restaurants, passant per les fàbriques o els supermercats. Per resoldre-ho, s’ha creat un catàleg de bones pràctiques i un règim amb sancions de fins a 500.000 euros.

LES CLAUS

Tal com va explicar el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en roda de premsa, la norma busca regular i conscienciar a la població sobre la importància de no desaprofitar aliments en bon estat. “Aquí no es llença res”, va explicar el ministre abans de dir que aquesta frase no és un eslògan, sinó un “imperatiu” a favor de l’eficiència econòmica, la sostenibilitat o la justícia social. Planas també va dir que moralment no es pot permetre desaprofitar menjar en un planeta on hi ha gana i desnutrició.

La norma, que forma part dels compromisos de l’Estat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU, tracta de fomentar la “pedagogia” i les bones pràctiques des dels productors primaris, a la fase de collita, fins als consumidors. De fet, el govern alerta que el malbaratament es produeix al llarg de totes les fases de la cadena de producció alimentària, del camp a les cases i els restaurants, passant per fàbriques o supermercats.

LES XIFRES

Segons dades facilitades per la pròpia FAO, actualment es desaprofita aproximadament el 30% dels aliments que es produeixen al món, mentre que a la UE aquesta xifra ronda el 20%. “Són els països amb millor nivell de renda els que malgasten menys”, va afirmar Planas. Tanmateix, va alertar que la major part d’aquest malbaratament es produeix a la fase de transformació, l’hostaleria i a les llars.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12