Un estudi científic ha demostrat que el dejuni intermitent, és a dir, reduir el nombre d’hores d’ingesta i perllongar les hores de dejuni cada dia, és un mètode eficaç per perdre pes i millora la salut cardiovascular persones amb problemes d’obesitat.
El treball, que ha estat dut a terme per la Universitat de Granada, la Universitat Pública de Navarra i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (Ciber), revela que realitzar la darrera ingesta de menjar abans de les 17.00 hores i després no sopar a la nit és una estratègia segura i eficaç per reduir el greix subcutani abdominal, sobretot després de períodes d’excessos com el Nadal.
A Espanya, la prevalença de sobrepès i obesitat arriba al 70% en homes i al 50% en dones, cosa que s’associa a múltiples alteracions metabòliques com diabetis tipus 2 i incrementa el risc exponencial de desenvolupar malalties cardiovasculars, hipertensió i certs tipus de càncer, informa la Universitat de Granada.
Les dietes de restricció calòrica ajuden a perdre pes i milloren la salut cardiovascular, però no són fàcils de mantenir a llarg termini i solen fer que la majoria de les persones acabin per abandonar el tractament i recuperar el pes perdut, i fins i tot guanyant una mica més.
Davant les dificultats de mantenir l’adherència a la restricció calòrica tradicional, sorgeixen noves estratègies nutricionals com la del dejuni intermitent, que consisteix a alternar períodes d’ingesta amb períodes de dejuni que van des d’hores fins a dies. Un tipus de dejuni intermitent que ha guanyat popularitat els últims anys és el que redueix el nombre d’hores d’ingesta i perllonga les hores de dejuni cada dia.
Normalment, a Espanya les persones prenen el primer esmorzar a les 7:00 o 8:00 hores del matí i el sopar a les 21:00 o 22:00 de la nit, per la qual cosa tenen una finestra d’ingesta de 12- 14 hores.
En aquest tipus de dejuni intermitent es redueix la finestra d’ingesta de 12-14 hores a una 6-8 hores i s’ajunta durant 16-18 hores. Aquesta estratègia nutricional ajuda a mantenir un cicle diari d’ingesta i dejuni, cosa que estabilitza els ritmes biològics de l’organisme.
Els grups que feien dejuni van aconseguir una major pèrdua de pes, de mitjana 3-4 quilos, en comparació del grup de tractament habitual que seguia amb la seva finestra d’ingesta d’almenys 12 hores.