Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Dansàneu suma la llengua com un dels eixos principals

La 33a edició augmentarà la presència d’artistes valencians i balears i també se centrarà en la memòria col·lectiva i la bruixeria

FOTO_ Núria García A la presentació a la Seu Vella es va poder veure un tast de l’espectacle ‘Vetlla’

ARTICLES - ZONA 2

El Festival de Cultures del Pirineu-Dansàneu va presentar ahir al Claustre de la Seu Vella una 33a edició que oferirà una trentena de propostes artístiques –la meitat gratuïtes– del 26 de juliol al 4 d’agost a diferents espais de les Valls d’Àneu i que incorpora la defensa de la llengua com un dels seus eixos principals, afegint-se als habituals de dansa, música i patrimoni. “En el context actual volem prendre partit i creiem que la llengua és central”, deia la directora del Dansàneu, Rut Martínez. Aquest nou eix es materialitzarà amb una notable presència d’artistes de les Illes Balears i el País Valencià, “un exercici de mà estesa entre germans en uns moments d’urgència en relació a allò que considerem central en la vida de les persones: l’exercici ple dels seus drets culturals, que són també els drets lingüístics”.

A més, el festival també posarà especial èmfasi en la memòria col·lectiva, amb propostes que aborden el 80è aniversari de la invasió maqui o el 50è aniversari de l’assassinat del jove Salvador Puig Antich, i també es farà ressò del 600 aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, amb l’exposició ‘Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals’ i quatre espectacles, amb l’objectiu de “restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència”. La dansa, però, continua sent la gran aposta, amb noms com Magdalena Garzón, Núria Guiu i Sònia Gómez, IT Dansa (cos de ball sencer), Montse Colomé, Víctor i Raúl Pérez Armero, Kukai Dantza & Brodas Bros, Mal Pelo, Inka Romaní, Lara Brown, l’Esbart Català de Dansaires i alumnes de l’Oriol Martorell, Sol Picó, Anna Hierro i Raquel Gualtero. I en el vessant musical, destaquen el Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols, Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Trio Fortuny, Marala, La Ludwing Band, Joan Miquel Oliver, la Barcelona Art Orchestra i la Rufaca Folk Jazz Orchestra.

El pressupost d’aquesta edició és d’uns 300.000 euros i la directora del Dansàneu deia que “el Premi Nacional ens ha ajudat molt i hem crescut força, però sobretot en intentar fer-ho millor i no tant en la quantitat”. Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat organitzadora va remarcar la trajectòria, assegurant que “la cultura és motor de transformació i l’antídot més eficaç contra l’obcecació”, mentre que Albert Turull, director en funcions dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, parlava del Dansàneu com “un exemple paradigmàtic de com es fan les coses amb excel·lència”. La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, va afirmar que “al país necessitem projectes com el Dansàneu, que ha obert camí a altres festivals”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12