El Banc Central Europeu (BCE) ha frenat la pujada de tipus per primera vegada des del juliol de 2022. Després de deu increments consecutius en quinze mesos, l’entitat ha optat aquest dijous per mantenir el tipus d’interès bàsic en el 4,5%, un nivell que considera “prou restrictiu” per tal que la inflació retorni “de forma substancial” a l’objectiu del 2% i, alhora, per evitar que el creixement econòmic es vegi amenaçat. Segons les últimes dades publicades per l’Eurostat, la inflació a l’eurozona es va situar en el 4,3% al setembre, gairebé un punt per sota la taxa d’agost, però encara per sobre l’objectiu del BCE. Alhora, l’ens va revisar a la baixa les seves previsions de creixement econòmic a la zona euro pel 2023, del 0,9% al 0,7%.
A banda de la pausa sobre el tipus d’interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE tampoc han patit variacions. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en el 4,75%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es manté en el 4%.
En el comunicat publicat aquest dijous, l’organisme presidit per Christine Lagarde posa de manifest que la inflació al setembre ja va reduir-se “de forma acusada” i que els indicadors de la inflació subjacent -que no inclou el preu dels aliments, l’energia, l’alcohol i el tabac- “han continuat disminuint”. En aquest sentit, defensa que les pujades de tipus acordades durant els últims mesos “ja s’estan transmetent amb força a les condicions de finançament, frenant cada cop més la demanda i contribuint al descens de la taxa”.
Malgrat celebrar els resultats que s’han obtingut amb l’estratègia de política monetària restrictiva, el banc central continua avisant que preveu una inflació “massa alta durant massa temps” i recorda que les pressions que porten a l’encariment de preus “encara són intenses”.
És per això que reitera el seu compromís per seguir aplicant un enfocament “que depengui de les dades per determinar que el nivell de restricció i durada [de la política monetària] sigui l’apropiat”. “El consell de govern està preparat per ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat per assegurar que la inflació torni a situar-se en l’objectiu del 2% a mitjà termini i preservar el bon funcionament de la transmissió de la política monetària”, resumeix.
La decisió del BCE arriba després que el consell de govern donés a entendre, en l’última actualització de tipus de setembre, que el preu del diner havia tocat sostre. Si bé l’entitat va apuntar que les seves decisions continuarien depenent de l’evolució de la situació de l’economia, també va deixar entreveure que no es preveien canvis a curt termini. “Considerem que els tipus d’interès han assolit nivells que, mantinguts durant un període suficientment llarg, contribuiran de forma substancial a un retorn a la inflació objectiu”, va assenyalar llavors.
Paral·lelismes amb els EUA i el Regne Unit
Tot i que uns mesos més tard que els seus homòlegs internacionals, el BCE ha optat finalment per una pausa després d’una escalada de tipus per contenir la inflació. La primera que va emprendre aquest camí va ser la Reserva Federal dels Estats Units (FED), que després de quinze mesos consecutius amb tipus a l’alça va optar per una frenada el juny passat. A hores d’ara, el preu dels diners als Estats Units se situa en una forquilla d’entre el 5,25% i el 5,5%.
Pel que fa al Regne Unit, el Banc d’Anglaterra va decidir aturar la pujada de tipus el setembre passat, després de catorze revisions a l’alça en menys de dos anys. En el seu cas, el preu de diner es troba ara mateix en el 5,25%.