Gairebé el 80% de l’alumnat de la Universitat de Lleida (UdL) que ha respost al primer Estudi sobre la salut mental en el sistema universitari de Catalunya manifesta patir burnout (abatiment) per esgotament emocional i un 40%, per cinisme (pèrdua d’interès o entusiasme pels estudis i dubtes sobre la seua importància i valor). Així ho assenyala l’Informe de resultats de l’estudiantat, el personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis (PTGAS) i el personal docent i investigador (PDI) de la UdL que avui han presentat els professors Montse Rué i Carles Forné. Tots els col·lectius consideren “molt important” que la universitat ofereixi atenció psicològica.
L’objectiu d’aquest informe és “analitzar els resultats dels tres col·lectius, comparats per gènere i considerant els més vulnerables: LGTBIQ+, immigrants i persones racialitzades”, ha explicat Rué, que també és vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat. En general, “la prevalença de problemes entre els estudiants és el doble de la que presenten PTGAS i PDI”, ha subratllat. “La meitat mostra simptomatologia depressiva, 4 de cada 5 burnout emocional i 1 de cada 10, ideació suïcida o autolítica”, ha afegit.
Quant a l’esgotament emocional pels estudis, l’informe revela que el 32,7% de l’alumnat de la UdL assegura patir-ho amb una freqüència diària i el 23,2%, diverses vegades a la setmana. 3 de cada 5 manifesten que estan cansats al matí a l’hora d’afrontar una altra jornada a la universitat i gairebé 3 de cada 4 se senten esgotats al final del dia a causa dels estudis. Quant al cinisme, 1 de cada 4 considera que ha perdut l’interès per la carrera. El mateix percentatge diu que ha perdut l’entusiasme pels estudis i 1 de cada 6 dubta de la importància i el valor del seu grau o màster.