Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Desenvolupen un dispositiu que replica els tumors per estudiar l’eficàcia de tractaments amb immunoteràpia

S'ha provat amb èxit en mostres de càncer de mama i pot servir per desenvolupar nous tractaments

D'esquerra a dreta, Laura Comerma, Anna Sallent Aragay, Alexandre Calon, Alba Recort Bascuas, Jenniffer Linares, Joan Albanell

ARTICLES - ZONA 2

Un equip liderat per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar ha desenvolupat el MIRO, un dispositiu que permet replicar les característiques dels tumors i del seu entorn a partir de cèl·lules de pacients. Es tracta d’una eina que pot ajudar a agilitzar el desenvolupament de nous tractaments d’immunoteràpia contra el càncer, així com a seleccionar els més convenients per a cada persona. El treball s’ha publicat a la revista ‘Nature Communications’.

Molts desenvolupaments ofereixen resultats prometedors al laboratori, in vitro i en models de ratolins, però no funcionen tan bé quan es traslladen als humans. Aquest dispositiu permet recrear el tumor, el seu entorn i la interacció que tenen amb les cèl·lules del sistema immunitari. Aquesta relació és vital per a l’èxit dels tractaments basats en la immunoteràpia que, malgrat el seu potencial curatiu, actualment només funcionen en entre el 20 i el 40% dels pacients.

Els investigadors que han desenvolupat aquesta tecnologia ja l’han provat amb mostres de càncer de mama conegudes com a HER2-positives. Aquest tipus de cèl·lules canceroses tenen nivells molt alts de la proteïna HER2, que afavoreix el creixement ràpid del tumor, però que, alhora, es pot tractar amb teràpies dirigides específicament a aquesta proteïna.

Les proves realitzades han permès comprovar la importància de l’entorn que envolta els tumors de mama a l’hora de protegir-lo del tractament més habitual en aquest tipus de càncer, l’anticòs monoclonal trastuzumab. .

El dispositiu MIRO, que ja ha estat provat amb altres tipus de tumor sòlids, com ara tumors de pulmó o colon, està fabricat amb tècniques que permeten manipular fluids i cèl·lules a una escala molt petita. MIRO inclou cultius de cèl·lules de diferents tipus, separats en compartiments per tal de dirigir i observar la seva evolució. Aquest model, el primer del seu tipus creat amb aquestes tècniques, permet recrear i estudiar amb detall la interacció entre les cèl·lules canceroses, el seu teixit connectiu i les respostes immunes. D’aquesta forma, es poden provar directament els tractaments que es farien servir amb els pacients.

El dispositiu permet analitzar el funcionament de diferents tractaments, l’aparició de possibles resistències i, fins i tot, identificar nous biomarcadors de manera individualitzada per a cada pacient.

L’IBEC, ICREA i l’Hospital del Mar Research Institute ja han presentat una sol·licitud de patent conjunta per a la tecnologia de MIRO. L’estudi descrit ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), la Universitat de Barcelona (UB), el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), la Universitat Pompeu Fabra i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Oncologia (CIBERONC -ISCIII).

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8