Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Demostren el potencial d’un fàrmac antitumoral per tractar virus com el de la covid, el VRS o el de l’hepatitis C

Els investigadors proposen analitzar les petjades moleculars d'altres fàrmacs per descobrir-ne nous usos

ARTICLES - ZONA 2

Investigadors del centre IrsiCaixa han demostrat el potencial d’un fàrmac antitumoral, la plitidepsina, per tractar virus com el de la covid, el MERS, el zika, el Virus Respiratori Sincitial (VRS), el de l’hepatitis C o el de l’herpes, entre d’altres. La recerca s’ha publicat a ‘Nature Communications’. El centre ha desenvolupat una estratègia per rastrejar les petjades que els medicaments deixen a les cèl·lules, i això ha permès descobrir que la plitidepsina modula processos més enllà del seu mecanisme d’acció conegut. Els investigadors proposen analitzar les petjades moleculars d’altres fàrmacs per descobrir nous usos i aplicacions, i crear una bateria d’antivirals segurs que puguin utilitzar-se ràpidament en futures pandèmies.

La recerca compta amb la participació de diversos equips investigadors multidisciplinaris del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CReSA), l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i PharmaMar.

En bloquejar la seva diana terapèutica, la plitidepsina desencadena canvis en altres processos moleculars aparentment desconnectats, generant un patró únic que l’equip investigador defineix com a “petjada molecular”.

La plitidepsina bloqueja un procés essencial per a la supervivència de les cèl·lules i els virus: la síntesi de proteïnes. Les cèl·lules compensen aquesta inhibició activant rutes alternatives de síntesi de proteïnes, cosa que els permet sobreviure. No obstant això, molts virus no poden aprofitar aquestes vies alternatives i, per tant, la seva replicació s’atura.

Al laboratori, la plitidepsina ha inhibit la replicació del SARS-CoV-2, el MERS, el virus de l’hepatitis C, el zika, l’herpes simple i el virus respiratori sincitial a concentracions que no afecten les cèl·lules. Tot i això, alguns virus, com el VIH, sí que són capaços d’utilitzar les vies alternatives i, per això, el fàrmac no és eficaç per frenar-los.

Aquest estudi també ajuda a comprendre per què la plitidepsina regula la producció de certes proteïnes relacionades amb la inflamació crònica, com la IL-6, tal com s’havia reportat en articles previs. Aquesta característica, juntament amb el seu paper antiviral, ha portat a iniciar un assaig clínic sobre covid persistent, liderat per la Fundació Lluita contra les Infeccions, on podria combatre tant el virus com la inflamació associada.

Pel que fa a la seva funció contra la covid, els resultats preliminars dels assaigs clínics suggereixen que la plitidepsina redueix en dos dies la dependència d’oxigen en pacients hospitalitzats.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8