Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Demanen unificar criteris a l’hora de demanar l’IMV i les prestacions autonòmiques per incrementar els beneficiaris

ARTICLES - ZONA 2

Els presidents de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a l’estat espanyol (EAPN-ES) i de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Carlos Susías i Francina Alsina, han exigit que s’unifiquin els criteris a l’hora de demanar l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i les prestacions autonòmiques. Ho han fet en el marc d’un seminari celebrat a Tarragona, on un centenar d’entitats socials, acadèmics i administracions de tot l’estat espanyol han reflexionat sobre el perquè les persones més vulnerables i amb dret a l’IMV, no l’acaben sol·licitant. A Catalunya, es calcula que només un 14% del total de ciutadans que viuen amb pobresa extrema està rebent aquesta ajuda estatal.

Amb el seminari ‘L’adequació de l’Ingrés Mínim Vital al sistema autonòmic de rendes mínimes: oportunitats, reptes i desafiaments’, que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Aula Magna de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, s’ha posat el punt final al projecte estatal ‘Accés Vital’, iniciat l’any 2022. Durant l’últim any, equips de totes les comunitats autònomes han investigat el perquè moltes de les persones amb dret a sol·licitar l’IMV, no ho demanen.

Segons el president de l’EAPN-ES i EAPN Europa, Carlos Susías, tant el govern espanyol com la Unió Europea han mostrat el seu interès envers el projecte, ja que els resultats obtinguts també podran ser traslladats a la resta d’ajudes. “Quasi totes les prestacions socials tenen una part de persones que tot i tenir dret a sol·licitar l’ajuda, no l’acaben demanant”, ha explicat Susías, qui ha afegit que l’objectiu del projecte és “ajudar aquest col·lectiu a exercir els seus drets”.

Resultats a principis del 2024

A partir d’aquí, l’equip liderat per Helder Ferreira, coordinador del projecte, iniciarà l’anàlisi de totes les dades recollides a nivell estatal. Susías ha subratllat que els resultats es coneixeran durant el març del 2024. També serà llavors quan es redactarà una proposta de millora, perquè el conjunt d’ajudes socials arribin a la ciutadania.

Per la seva banda, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha subratllat la bretxa digital com un dels grans problemes amb què es troben les persones més vulnerables a l’hora de sol·licitar l’IMV. “Tot s’ha fet digitalment amb una població que no té ni formació, ni informació, ni accés a les noves tecnologies”, ha lamentat Alsina, qui considera que “d’aquí ve part del desastre”. La desconfiança i les traves burocràtiques són altres de les “barreres” que, segons Susías, justificarien aquesta manca de sol·licituds.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8