El conill en escabetx és una preparació culinària única i versàtil que ofereix una combinació excepcional de sabor i qualitats conservadores. Una combinació de sabors profunds i un valor nutricional destacat. Aquest plat es ric en proteïnes magres procedents del conill, aportant una font de proteïna de qualitat amb un baix contingut de greixos saturats. El conill és una carn magra i rica en nutrients com ferro, zinc i vitamines del grup B, essencials per al bon funcionament del cos.
L’escabetx, amb els seus ingredients com l’alls, ceba, pastanaga, porro i diverses espècies, no només enriqueix el sabor, sinó que també afegeix valor nutricional. Aquests ingredients ofereixen una gamma variada de vitamines i minerals, contribuint a un plat més equilibrat.
És una tècnica de marinatge que, a més d’afegir un sabor intens i complex al plat, també serveix com a mètode de conservació natural. Aquest procés implica la immersió dels aliments en una solució a base de vinagre, olis, espècies i altres ingredients, que no només realça el sabor, sinó que també prolonga la vida útil dels aliments.
El vinagre, principal component de l’escabetx, actua com a agent conservant gràcies a les seves propietats àcides. En aquesta recepta, el vinagre de Jerez agrega un toc subtil i distingit al plat, mentre que l’oli d’oliva verge extra aporta una textura suau i rica. Les proporcions precises d’aquests ingredients són crucials per a l’èxit del plat, equilibrant el sabor àcid del vinagre amb la suavitat de l’oli i altres espècies utilitzades.
Pel que fa a l’índex glucèmic, aquesta recepta que us presentem tendeix a tenir un índex relativament baix, ja que està composada principalment de verdures i espècies, amb poca quantitat d’ingredients rics en carbohidrats. Aquesta combinació d’ingredients promou un plat saludable amb un impacte moderat en els nivells de sucre en sang.
A nivell mediambiental, aquest àpat reflecteix l’interès en la sostenibilitat, amb un estalvi estimat de 0,62 Kg/CO2, 155,25 L/aigua i 0,93 m2/de terreny per cada àpat consumit. Aquestes xifres ressalten la petjada climàtica reduïda associada a aquest tipus de cuina, que promou l’ús de productes locals i frescos, contribuint a una millor salut del planeta.
En resum, el conill en escabetx no només ofereix una experiència gastronòmica exquisida i beneficis nutricionals, sinó que també encarna els valors de sostenibilitat i salut que defineixen el nostre model gastronòmic.
Ingredients per a 5 persones • Conill tallat a trossos grans ecològic 1 • Cap d’alls1 • Ceba2 • Pastanaga 2 • Porro 2 • Llorer fulles2 • Pebre negre en grans 20 • Farigola fresca ram 1 • Vi ranci 75 ml • Vi blanc125 ml • Vinagre agredolç de Merlot 75 ml • Brou de pollastre 500 ml • Oli d’oliva verge extra 100 ml • Pebre negre mòlt • Sal |
Com fer conill en escabetx
|
En aquest cas el conill ecològic el podem trobar:On trobar els aliments protagonistes de la recepta:
Conill de les Serretes. A la carretera de Balaguer, 29. 25316 Pradell (Lleida). Contacte; 617057249 (Josep Guasch) serretes@conilldelesserretes.cat
Conill com cal. 25737 Baldomar, La Noguera (Lleida). Contacte; 973291088, 649564386 (Josep Galceran) merobaldomar@gmail.com
En el cas dels vinagres us parlarem de la família Badia i la seva gran varietat de vinagres, Badia Vinagres. Carrer Aragó, 3. 25230 Mollerussa. www.badiavinagres.com
Qualsevol dels seus vinagres poden donar un toc diferent a aquesta recepta i encara que nosaltres us proposem l’agredolç de Merlot, qualsevol dels seus vinagres us aniràn bé per el·laborar la recepta. Com el vinagre ecològic de vi negre, el de tota la vida. Els podreu trobar a la seva botiga online (opció de click&collect), a fruiteries de barri o en botigues com Garcia Vicent i també en supermercats.