Ramaders, sindicats i representants de l’Ajuntament d’Alcarràs s’han concentrat aquest dimarts per reclamar al govern espanyol que prorrogui durant dos anys els ajuts a la cogeneració de les plantes de tractament de purins que hagin vençut el seu període útil de 25 anys. Aquesta del Segrià és una de les que es veurà abocada a tancar si, finalment, el 31 de desembre perd les primes que rep per generar electricitat a partir del tractament de més de 100.000 metres cúbics anuals de dejeccions porcines d’una vuitantena d’explotacions. Demanen més temps per poder impulsar un projecte que fa dos anys i mig que tramiten i que preveu aprofitar el metà que emana dels purins per obtenir biogàs i culminar el pas cap a les energies renovables.
La concentració a les instal·lacions de la planta Desimpacte de Purins d’Alcarràs s’ha produït abans que el Congrés dels Diputats porti a terme dijous la votació d’una esmena sobre la pròrroga de la gestió dels purins, que de moment no compta amb el suport del PSOE i Sumar, però sí d’ERC, Junts i el PP, segons ha explicat el cap de la sectorial del porcí de JARC, Jordi Siscart. La votació definitiva s’hauria de produir el 19 de desembre.
Unes 85 famílies porten els purins a la planta d’Alcarràs. Una instal·lació que, juntament amb una altra planta de les Masies de Voltregà, a Osona, arriben ara als 25 anys de vida útil i hauran de tancar el 31 de desembre si no hi ha canvis legislatius. Precisament, el Segrià i Osona són dues de les zones amb més concentració de porcí d’Europa i el sector avisa que, sense una pròrroga, el cost de la gestió dels purins per als afectats es duplicaria.
La presidenta de la SAT gestora de purins d’Alcarràs, Patrícia Ormo, ha insistit a reclamar “una pròrroga per poder fer la transició cap al biogàs” i ha recordat que ells tenen “la feina feta”, amb projectes presentats fa més de dos anys i que no han prosperat encara per qüestions burocràtiques. “L’únic que demanem és que el govern ens acompanyi per poder fer aquesta transició i no haver d’aturar les plantes”, ha demanat.
“El nostre benefici és cada vegada més curt”
Els responsables de la planta creuen que abans de dos anys ja podrien tenir en marxa les instal·lacions renovades i podrien produir biogàs. En cas que no se’ls concedeixi una pròrroga, Ormo avisa de conseqüències negatives per a les famílies ramaderes. “Ho podríem resoldre, però a un preu bastant alt. Som famílies, sector primari, cada cop tenim més exigències i tot això encareix la nostra feina. El nostre benefici és cada vegada més curt”, ha lamentat.
En la mateixa línia, el cap de la sectorial del porcí de JARC, Jordi Siscart, ha explicat que podrien “col·locar” els purins a la planta de biogàs d’Alcarràs Bioproductors SAT, que fa uns anys que funciona, però també ha alertat d’un increment de costos. A més, ha recordat que el sector ramader seria un dels que tindria “problemes” amb la signatura de l’acord de lliure comerç entre la UE i el Mercosur, si no s’apliquen les anomenades clàusules mirall a les importacions.
Des de la Unió de Pagesos, el membre de l’executiva a Lleida Jordi Jové ha apel·lat a la necessitat de conservar unes instal·lacions que “no generen molèstia al territori” i que poden convertir les dejeccions en electricitat, energia tèrmica o gas. Això sí, Jové ha insistit que la reclamació d’una pròrroga és per a aquelles plantes que es vulguin reconvertir.
Per la seva banda, Enrique Denamiel, representant de l’Associació per al Desimpacte Ambiental de Purins (ADAP), ha explicat que la renovació de les plantes permet “atacar els dos factors més contaminants que poden tenir els purins, la desnitrificació i la captura de carboni”. Aquest nou model econòmic i tecnològic, ha assegurat, permetria ampliar la cabanya porcina “de forma sostenible en el temps”.
Pressió del sector ramader
El 22 de novembre diverses organitzacions agràries es van adreçar per carta als ministres Luis Planas i Sara Aagesen per denunciar que l’extinció de les primes farà impossible la viabilitat econòmica d’aquestes dues plantes de purins catalanes i que això afectaria directament les granges associades. Les organitzacions també han mantingut contactes amb el conseller Òscar Ordeig i amb el president Salvador Illa.
El sector recorda que 24 plantes de cogeneració de purins d’arreu de l’Estat es veuran abocades al tancament els pròxims anys, un cop superin els 25 anys de vida útil.