La Gemma Arnillas, d’Algerri (Noguera), és una de les cent dones que s’ha sumat al projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’, la iniciativa impulsada per la delegació del Govern a Lleida amb l’objectiu, entre altres, de visibilitzar el paper femení a l’entorn rural. “Quan em van trucar, la veritat, em va sorprendre molt perquè aquí a la Noguera hi ha grans projectes i grans dones, però poder formar part d’aquest grup i compartir sinergies amb altres companyes és molt interessant”, explica Arnillas, qui regenta una explotació ramadera d’oví en extensiu juntament amb el seu marit. Es tracta d’un negoci amb el cicle tancat de ramaderia, cria, escorxador i venda i distribució del producte.
Arnillas va participar en la trobada que el grup de la Noguera (format per 27 dones) va fer a Montgai dies abans de l’acte de presentació oficial que es va fer a Térmens el passat 23 de febrer. A través d’aquest grup, les dones comparteixen les seves experiències vitals i professionals i es donen suport les unes a les altres en les seves activitats, explica la protagonista. Arnillas diu que formar part del projecte li ofereix la possibilitat de “poder aprendre d’altres companyes. En el meu cas, que estic al sector agrari, hi ha altres dones que també són ramaderes i pageses i crec que això és molt interessant i enriquidor, sobretot a l’hora d’establir sinergies en els nostres negocis”.
“ENS TENEN OBLIDATS”
Arnillas considera que aquest projecte és “molt important” per acabar amb aquelles opinions que titllen com a “ciutadans de segona categoria” la gent que viu a les zones rurals. “Estem una mica oblidats i el dia que vam fer la presentació li vam dir a la consellera Serret que ens falten molts recursos i que necessitem molts més serveis”, sobretot en matèria de transport, “ja que passem el dia a la carretera”, sanitària, caixers automàtics i implementació de la fibra òptica. “Si volen que la gent vivim als pobles, ens han d’ajudar més”, va reflexionar Arnillas.
CENT DONES INSCRITES
Amb la incorporació de 16 dones a la Segarra el passat dijous 11 d’abril, ja són 100 les dones que prenen part activament del projecte. ‘Lleida, terra de dones transformadores’ es va posar en marxa el mes de setembre de 2023 i pretén donar a conèixer les dones de l’espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l’estatus quo en l’entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola.