Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

Calamar Farcit a l’Estil Mediterrani amb Fons Brasejat: Un Plat de Mar per a les Festes de Nadal

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 2

Aquest calamar farcit, amb tot el sabor mediterrani, és una proposta suculenta i elegant, perfecta per a un dinar o sopar de festa. Amb una farsa rica en hortalisses, herbes aromàtiques i arròs, i cuinat en un fons brasejat intens i aromàtic, aquest plat ens transporta directament a la costa, evocant aromes de mar i d’espècies. Untuós, delicat i amb una complexitat que s’expressa en cada mos, és un plat ideal per sorprendre els convidats durant les festes nadalenques.

Ingredients

Per als calamars

  • 4 calamars de 400 g cadascun

  • Pebre d’Espelette en pols

  • 3 cl d’oli d’oliva

  • ½ llimona

  • 100 g de tomàquet concassé

  • Flor de sal

Per al fons brasejat

  • 150 g de carn de sípia neta

  • 200 g de cebes blanques

  • 100 g de pastanagues

  • 400 g de tomàquets ben madurs

  • 3 grans d’all

  • 1 penca d’api

  • 1 branca de farigola

  • ½ fulla de llorer

  • 1 tira de pell de taronja seca

  • 1 tira de pell de llimona seca

  • 10 cl de vi blanc

  • 50 cl de fumet de llamàntol

  • 3 branques de julivert

  • 3 branques d’alfàbrega

  • Retalls de pernil de Jabugo

Per a la farsa

  • 100 g d’arròs

  • 100 g de fulles de bleda

  • 100 g d’espinacs

  • 1 ou

  • 70 g de formatge parmesà ratllat

  • 3 pètals de tomàquet confitat

  • 2 pebrots del piquillo

  • 1 gra d’all

  • Unes branques de julivert pla

  • ½ manat de perifoll

  • ¼ manat d’alfàbrega

  • ¼ manat de millorana

  • 5 cl d’oli d’oliva

  • Flor de sal

Preparació dels Calamars

  1. Separeu el cap del cos dels calamars i netegeu-los, traient-ne la ploma i la pell. Talleu els tentacles a uns 5 cm de llarg.

  2. Reserveu els cossos nets per farcir més tard.

Preparació del Fons Brasejat

  1. Netegeu la carn de sípia i talleu-la en juliana gruixuda.

  2. Peleu i piqueu les pastanagues, les cebes i l’api de manera uniforme. Renteu els tomàquets, talleu-los per la meitat, traieu-ne les llavors i piqueu-los a daus.

  3. Confeccioneu un bouquet garni amb la farigola, el llorer, el julivert i l’alfàbrega.

  4. Escalfeu 1,5 cl d’oli d’oliva en una cocota. Sofregiu les pastanagues, cebes i api a foc suau amb tapa, sense que es daurin. Afegiu-hi els alls aixafats, els daus de tomàquet, les pells de taronja i llimona, i el bouquet garni. Cuineu a foc lent durant 5 minuts.

  5. Afegiu la sípia i els retalls de pernil, i reduïu a baixa temperatura. Deglaceu amb vi blanc i reduïu fins a sec. Aboqueu-hi el fumet de llamàntol i deixeu-ho coure a foc lent durant 10 minuts.

Preparació de la Farsa

  1. Peleu i piqueu l’all finament. Coeu l’arròs a la criolla durant 8 minuts, refredeu-lo en aigua freda i escorreu-lo.

  2. Escaldeu les bledes i els espinacs durant 1 minut, escorreu-los i refredeu-los ràpidament. Escorreu bé l’aigua i piqueu-les amb un ganivet.

  3. Piqueu les herbes aromàtiques, excepte la millorana, de manera gruixuda. Talleu els pètals de tomàquet confitat i els pebrots del piquillo a daus.

  4. Barregeu en un bol les bledes, els espinacs, els daus de tomàquet confitat i pebrots, l’arròs, l’ou, el parmesà, les herbes picades, les fulles de millorana, l’all i l’oli d’oliva. Mescleu bé per obtenir una farsa homogènia i assaoneu.

Cocció dels Calamars

  1. Preescalfeu el forn a 150 ºC.

  2. Farciu els calamars amb la farsa, tanqueu-los amb un escuradents i col·loqueu-los en una safata de forn.

  3. Retireu la cocota del foc i separeu-ne la meitat del fons brasejat. Col·loqueu els calamars farcits i els tentacles dins la cocota, cobreu-los amb el fons brasejat reservat, i ruixeu amb 1,5 cl d’oli d’oliva. Verifiqueu el punt de sal.

  4. Tapeu la cocota i coeu els calamars al forn a 120 ºC durant 25 minuts. Deixeu reposar els calamars en el fons brasejat durant 15 minuts més, després retireu-los junt amb els tentacles.

  5. Passeu el fons brasejat per un colador fi i reduïu-lo fins que quedi lleugerament lligat. Afegiu-hi el tomàquet concassé, munteu-lo amb 1,5 cl d’oli d’oliva, un raig de suc de llimona i una mica de pebre d’Espelette. Rectifiqueu el punt de sal.

Presentació Col·loqueu els calamars farcits al centre dels plats, ruixats amb un raig d’oli d’oliva. Serviu el fons brasejat a part per a un toc de sofisticació. Decoreu amb flors comestibles de colors fúcsia, taronja, violeta i vermell per donar un toc vibrant i elegant al plat.

Maridatge Recomanat Aquest plat, amb la seva intensitat de sabor i el toc marí, es marida molt bé amb vins blancs de cos mitjà i aromes florals. Algunes opcions destacades de vins catalans inclouen:

  • Penedès: El ‘Xarel·lo Pairal’ de Can Ràfols dels Caus ofereix frescor i notes de fruita blanca, que realcen el sabor del calamar i el fons brasejat.

  • Montsant: El ‘Dido Blanc’ de Venus La Universal combina garnatxa blanca amb un toc de macabeu, aportant una elegància que encaixa perfectament amb la farsa d’herbes.

  • Costers del Segre: El ‘Cérvoles Blanc’ de Cérvoles Celler és ideal per acompanyar aquest plat per les seves notes cítriques i el seu cos estructurat.

  • Terra Alta: ‘L’Abrunet de Frisach’ de Celler Frisach és un blanc amb tocs de flors i fruites exòtiques, complement ideal per al calamar farcit.

Decoració amb Flors Comestibles

Per donar el toc distintiu de Blet al calamar farcit, afegeix flors comestibles que aportin contrast i un toc mediterrani. Aquestes flors harmonitzen perfectament amb els tons blancs i ataronjats del plat i el fons brasejat.

  • Pensaments (Viola tricolor): Amb tons fúcsia, violeta i groc, aquests pensaments afegeixen una nota elegant i sofisticada.

  • Caputxina (Tropaeolum majus): Els seus colors intensos en taronja i vermell aporten un toc vibrant i lleugerament picant que complementa la farsa i el fons brasejat.

  • Calèndula (Calendula officinalis): Amb pètals grocs i ataronjats, aquesta flor dona frescor visual i aromàtica al plat, en perfecte equilibri amb el calamar i la salsa de vi blanc.

Col·loca les flors sobre els calamars farcits per una presentació final que no només és visualment atractiva, sinó que també aporta frescor al conjunt, fent-lo perfecte per a la taula de Nadal.

Aquest calamar farcit amb fons brasejat és un plat sofisticat, amb essència mediterrània, que farà les delícies dels convidats en qualsevol àpat de Nadal. Bon profit i bones festes!

més receptes

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12