El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha plantejat aquest dimarts una via per a poder organitzar un referèndum pactat a Catalunya, invocant l’article 92 de la Constitució, encara que la proposta ja ha estat rebutjada pel Govern de l’Estat.
La proposta d’Aragonès està recollida en un informe titulat ‘Identificació i concreció de les vies jurídiques per a la realització d’un referèndum que pregunti a la ciutadania de Catalunya sobre la independència’, elaborat per l’Institut d’Estudis d’Autogovern, una institució vinculada a la Generalitat i encapçalada per l’exsecretari general d’ERC Joan Ridao.
El document, que consta de 37 pàgines, assenyala com “la via més idònia i factible” l’article 92 de la Constitució, que estableix que “les decisions polítiques d’especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans”, el qual “serà convocat pel rei, mitjançant proposta del president del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats”.
L’informe, que Ridao ha traslladat aquest dimarts a Aragonès, identifica així l'”instrument jurídic concret” per a poder dur a terme un referèndum i que el president català utilitzarà com “proposada base per a la negociació” amb el Govern central.
La pregunta que hauria de formular-se, segons l’informe, s’inspira en el model de referèndum binari escocès, a respondre amb un ‘sí’ o un ‘no’: “Voleu que Catalunya sigui un estat independent?”.
“Les conclusions són clares: votar sobre la independència és possible en l’actual marc legislatiu i només és qüestió de voluntat política”, ha explicat Aragonès en una compareixença al Palau Centelles, a poc més d’un mes per a les eleccions catalanes, a les quals es presentarà com a candidat d’ERC a la reelecció.
El document planteja altres vies perquè els catalans votin: reformar la llei orgànica 2/1980 sobre la regulació de diferents modalitats de referèndum o la delegació de les funcions estatals per a autoritzar aquest tipus de consultes per la via de l’article 150.2 de la Constitució.
No està en el “full de ruta” del Govern
La via de l’article 92 de la Carta Magna també va ser defensada recentment per l’expresident català Carles Puigdemont, que en la seva conferència de principis de setembre de l’any passat, en la qual va plantejar les seves condicions per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, va suggerir aquest paraigua legal per a un referèndum d’autodeterminació.
No obstant això, la proposta d’Aragonès ja ha estat rebutjada per l’Executiu de Pedro Sánchez, per boca de la ministra portaveu, Pilar Alegría, que ha aclarit que “en absolut és la posició del Govern” i tampoc de la majoria dels catalans.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Alegria ha subratllat que “en absolut està en el full de ruta” de l’Executiu la celebració d’una consulta sobre la independència de Catalunya, que és “clara i radicalment contrària” a les polítiques que està impulsant des de la passada legislatura.
Aquestes polítiques són, ha aclarit Alegria, les de “la unitat, el retrobament i la concòrdia” amb Catalunya, avalades per la majoria de societat catalana, que defensa el camí de la reconciliació, pel qual continuarà treballant el Govern.
Feijóo insta a Sánchez a trencar amb l’independentisme
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat a Sánchez que trenqui amb l’independentisme davant la proposta d’un referèndum plantejada per Aragonès.
“Si a Sánchez li quedés sentit d’Estat, no deixaria ni que presentessin aquesta proposta de referèndum; avui mateix trencaria amb els seus socis i posaria fi a aquest viatge sense retorn”, ha assenyalat Feijóo davant la Junta Directiva Nacional del PP.
Per part seva, el PP de Catalunya ha denunciat davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona la compareixença d’Aragonès, en un escrit en el qual adverteix que “novament” el president català aprofita una compareixença pública “per a prevaler-se del càrrec institucional en presentar un informe elaborat per un organisme públic que comparteix el programa i els seus plantejaments polítics, fent per a això ús de les institucions”.
Per part seva, el cap de llista de Ciutadans en les eleccions catalanes, Carlos Carrizosa, ha advertit a Aragonès que “la nació espanyola és indivisible” i ha afegit: “Nosaltres diem el mateix en públic i en privat. M’agradaria saber què li està dient el PSC a ERC en les reunions privades”.