El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha amnistiat els 46 policies nacionals investigats per agredir i lesionar desenes de votants independentistes l’1 d’octubre del 2017 a la capital catalana. Segons el magistrat instructor, els actes investigats van ser “d’escassa duració individual, emmarcades en un objectiu policial definit i que no van continuar un cop aconseguit l’objectiu, sense que es prolonguessin en el temps més enllà de la mateixa maniobra policial d’entrada i sortida dels diversos col·legis electorals”. L’amnistia l’havien demanat almenys deu dels agents i les acusacions d’Irídia, Òmnium i l’ANC s’hi van oposar. El cas ara s’ha arxivat, excepte per a les possibles indemnitzacions dels policies als lesionats. El jutge diu que tant les lesions com els delictes contra la integritat moral “supera el llindar de gravetat necessari per excloure l’aplicació de la llei d’amnistia”.
L’Advocacia de l’Estat va presentar ahir un escrit dirigit al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón on es posiciona a favor de l’aplicació de la llei d’amnistia per a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i també per la resta d’investigats en el cas de Tsunami Democràtic. L’escrit insta el jutge a respectar “l’autèntica voluntat del legislador” amb la finalitat d’aconseguir “la normalització institucional, política i social a Catalunya”.
D’altra banda, l’expresident Carles Puigdemont, el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i l’advocat Gonzalo Boye han presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per prevaricació i malversació contra el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, i demanen la mesura cautelar d’apartar-lo del ‘cas Volhov’, que investiga suposades ingerències russes en el ‘procés’. Les defenses creuen que el magistrat “instrumentalitza la creació de peces separades amb una finalitat il·legítima i il·lícita, que no és altra que burlar el compliment de les resolucions dictades pels seus superiors jeràrquics”.