Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Alguaire anticipa Sant Jordi amb el Lladonosa i els títols d’enguany

Josep Lluís Viladot presenta el llibre que regalarà ‘La Mañana’ als lectors el 23 d’abril en el marc de la Festa del Llibre de Ponent

FOTO_ Núria García Imatge de la presentació del llibre guanyador del Premi d’Història Local

ARTICLES - ZONA 2

 

La segona edició de la Festa del Llibre de Ponent d’Alguaire va acollir ahir al migdia la presentació de ‘Ramon Currià Caelles (1881-1961). Estudi i recuperació del seu llegat musical.’, el llibre guanyador del Premi Lladonosa d’Història Local i que el diari LA MAÑANA regalarà als seus lectors el dia de Sant Jordi.

En un acte presentat per Carme Vidal, coordinadora de l’esdeveniment, l’autor del llibre, Josep Lluís Viladot, va explicar que un dia una persona es va posar en contacte amb ell des d’Anglaterra. Era un descendent del músic d’Almatret Ramon Currià, que havia vist una fotografia del seu familiar a través d’internet. Ell ja estava estirant del fil del qui fou el seu avi, un músic d’Almatret que va composar música religiosa però també peces per cafès concert de Lleida i pel públic infantil. Poc a poc va anar bastint una biografia de Ramon Currià que els lectors de LA MAÑANA podran llegir per Sant Jordi. De fet, l’Institut d’Estudis Ilerdencs acollirà la presentació del llibre el dia 22 d’abril a les sis de la tarda.

Manel Lladonosa, president del Patronat Josep Lladonosa, va explicar que Ramon Currià era una persona molt coneguda a Lleida. Era mestre de l’Escola Normal i el seu nom estava associat al món de la música. Lladonosa va destacar que Currià va viure èpoques convulses, com la gent del tombant de segle, com es pot llegir en aquest llibre. Per la seva banda, el director de LA MAÑANA, Francesc Guillaumet, va destacar que a través de les seves 35 edicions el Premi Lladonosa ha donat sortida a 35 monografies locals en el que va dir que és una “catedral de la historiografia”.

Durant la Festa del Llibre de Ponent, que es va fer a l’Espai Escolar d’Alguaire després del canvi d’ubicació, es van succeir el mercat literari, amb parades de llibreries i editorials del territori (Núvol de paper, El Genet Blau, La Fatal, La Irreductible i Pagès Editors), i les taules rodones i presentacions de llibres, com ‘La mort de l’altre’ (Comanegra), de Teresa Ibars, dins de l’acte ‘Viure la mort’, que va incloure una lectura d’Alba Reñé i Jordi Vilalta; i ‘De negra a negra’, amb ‘Culpables’, de Marta Alòs; i ‘A boca de fosc’, de Juan Cal (Pagès Editors), en les primeres hores de la Festa. També va intervenir el poeta Josep Maria Nogueras, d’Alguaire, que va recitar alguns dels seus versos i va fer esment també a la seva obra en català, com ‘Tots els camins del vespre’, que va guanyar el Premi Maria Mercè Marçal, ‘Transparent’ i ‘Tocar la llum’ (Pagès Editors), Premi Ametlla de Mar. La sessió matinal va acabar amb un vermut literari amb música en directe.

La jornada de tarda va començar amb el llibre ‘Cugula’ (Fonoll), un recull de textos, poemes i relats d’Ivet Eroles; i el llibre ‘Per una República catalana de les Arts’ (Fonoll), de Joan Maria Minguet. Després, Xavier Macià i J.V. Pou van ser els protagonistes de l’acte ‘En dos llenguatges, el vers i la fotografia’, on es va presentar el llibre ‘Miceli’ (Pagès Editors); mentre que Carles Llop i Adrià Álvarez van presentar ‘Mobilitzem-nos! Mon rural! Noves ruralitats per als territoris històrics’ (Horitzons 2050 i Editorial Fonoll). L’última activitat va ser ‘El relat de la memòria’, al voltant del llibre ‘Sabó de casa’ (Pagès Editors)’, de l’escriptora Montse Vendrell, que va conversar amb Montse Sanjuan.

També es van fer durant el dia dues sessions de contacontes amb la llibreria El Genet Blau, que van fer gaudir els més petits: ‘Que ve el llop’ i ‘Cavallers, dracs famolencs i princeses rebels’. Per la seva banda, Ramon Besora va impartir un taller per al públic juvenil, ‘Jugarem amb les lletres i les paraules’, a partir dels llibres: ‘La lletra que tot ho canvia’ (Premi Crítica Serra d’Or de Literatura Juvenil 2024), ‘Poesia tot l’any’ i ‘Un metre d’històries de metre’.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8