Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La nova taxa turística irrita els hostalers i càmpings de Lleida

Critiquen que Govern i Comuns dupliquin el gravamen i que part de la recaptació es destini a l’habitatge i no al turisme

FOTO_ L.M. Un càmping del Pallars que passarà a cobrar 1,32 euros per persona i dia amb el nou acord

ARTICLES - ZONA 2

El Govern i els Comuns van presentar ahir l’acord al qual van arribar per duplicar la taxa turística a Catalunya, que inclou un impost sobre les estades en establiments turístics. D’aquesta manera, s’augmenta en un 100% la tarifa de l’impost sobre estades per recaptar més recursos per pal·liar les externalitats negatives del turisme en l’habitatge. També es determina que un mínim del 25% dels diners que recapti la Generalitat s’assignarà directament a polítiques d’habitatge, amb la finalitat de contribuir a l’augment de l’oferta i la millora de l’accés a l’habitatge per a col·lectius vulnerables. A les comarques de Lleida, ara mateix es cobra 0,66 euros per persona i nit als majors de 16 anys, que passarien a ser el doble (1,32 euros). A més a més, els Ajuntaments podran aplicar un recàrrec de 4 euros com el que fins ara només tenia autoritzat la ciutat de Barcelona.

Les reaccions a l’acord no van tardar a arribar, com el “rebuig frontal” per part del sector turístic. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va mostrar la seva indignació i va criticar la manera en què s’ha gestionat des de l’executiu català. “Ha estat una sorpresa, no ens han consultat ni al gremi ni a la patronal. No entenem la manera que tenen de treballar”, va criticar. El president va recordar que aquest impost es va crear per poder destinar els diners a la promoció del sector turístic i va deixar clar que no estan en contra que s’adrecin recursos en polítiques d’habitatge, tot i que va assenyalar que són dues coses que “no tenen res a veure”.

Des de l’Associació de Càmpings de Lleida també s’hi van posicionar en contra. Cel Feliu, la seva presidenta, va dir que la decisió va causar “sorpresa” perquè no en sabien res. Va alertar que la taxa es dobla, però que si el municipi en qüestió ho vol “es pot multiplicar per cinc” si també en vol aplicar. Feliu va explicar que “pot pujar moltíssim el percentatge de l’estada” i que l’únic que s’aconsegueix amb aquesta mesura és “retallar els marges de les empreses familiars que gestionen els càmpings”. A més va afirmar que fa perdre competitivitat amb altres territoris, com Aragó, que no l’apliquen. ,

Pimec Turisme va advertir que l’increment de la taxa turística restarà competitivitat al sector i perjudicarà la viabilitat de les empreses, a més de tota la cadena de valor relacionada amb l’economia del visitant. En un comunicat, la patronal va lamentar que la mesura s’hagi tirat endavant sense “cap tipus de diàleg” amb el sector turístic i considera que els problemes d’accés a l’habitatge no es deu exclusivament al sector turístic i va demanar que es tingui en compte les característiques i la situació de cada territori i activitat en particular.

Foment del Treball va censurar la “pujada radical” i va alertar de les conseqüències econòmiques greus de la mesura per al turisme a Catalunya si el Parlament l’acaba aprovant. Segons la patronal és una mesura “totalment recaptatòria”. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) va rebutjar de ple la mesura i va assegurar que “amenaça de destruir la competitivitat d’un teixit empresarial clau”. A més s’oposa al canvi de destí d’una part dels ingressos i considera prioritari que els recursos serveixin per “combatre la manca d’inversions en infraestructures necessàries per garantir una salut turística correcta al país”. També es va pronunciar el Sindicat de Llogaters, que va exigir que es destini tota la taxa turística a promoure habitatge públic. L’entitat va subratllar que, a més d’aquesta mesura, cal aplicar “de manera estricta” el decret actual per reduir “dràsticament” el nombre de pisos turístics.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12