La temporada de bolets d’enguany, que ja es dona pràcticament per acabada per l’arribada del vent i el fred, ha estat una de les més bones dels últims trenta anys a la Catalunya Central i una de les millors dels darrers anys al Pirineu. De fet, enguany s’ha superat la mitjana de producció -situada als 50 kg/ha- a molts llocs del país.
En concret, el Pirineu ha estat una de les zones amb més producció amb uns 300 quilos per hectàrea, tot i que no ha arribat als nivells d’anys excepcionals com el 2014 o el 2018 en què es va doblar aquesta xifra. En el cas de la Catalunya Central i s’ha situat molt a prop dels anys rècord
L’escenari abans de la tardor no era el més optimista perquè, d’una banda, segons explica l’investigador del CTFC Juan Martínez de Aragón hi havia una sequera “importantíssima” amb molta falta d’aigua, i de l’altra, a l’agost no va ploure com hauria calgut. Però el cert és que aquesta temporada boletaire ha estat una de les més bones que es recorden en els últims anys.
Especialment a la Catalunya Central, però també al Pirineu que, de fet, ha estat la zona del país on s’han trobat més bolets. Tot i això, la temporada s’ha situat lluny de ser “de rècord”, com sí que ho van ser la del 2014 o la del 2018. Per arribar a les produccions d’aquests dos anys, quan es van assolir els 600 kg per hectàrea al Pirineu, hauria calgut que durant el mes d’agost i setembre ja hi hagués hagut una bona presència de bolets. Aquest any, en canvi, no va ser així per la falta de precipitacions durant els mesos d’estiu.