Sessió: No iniciada

Search

Àpats Blet (3) / “L’ edat biològica i la longevitat”

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 2

L’alimentació és fonamental per a la salut. En l’àmbit mundial, s’estima que els factors de risc dietètics causen 11 milions de morts i 255 milions d’anys de vida ajustats per discapacitat anualment.

La dieta inadequada és el factor identificable de risc conductual amb més impacte atribuïble a la càrrega de malaltia per cardiopatia isquèmica, diabetis mellitus i d’altres com el càncer i les demències, la dieta inadequada també és responsable entre d’altres de la baixa densitat mineral òssia, que alhora és un factor de risc de fractures òssies resultants de caigudes, sobretot en dones.

Per tant, l’alimentació és més que només omplir el plat; és una decisió vital que afecta la nostra qualitat de vida i, fins i tot, la nostra longevitat. El poder de què posem als nostres plats és incommensurable, amb ramificacions que s’estenen des de la prevenció de malalties fins a l’alleujament del procés d’envelliment.

Recentment, en el marc del Congrés Europeu i Internacional sobre Obesitat (ECOICO 2020), s’ha aportat una nova llum sobre aquesta qüestió crítica. Investigadors de la Universitat de Navarra han revelat com el consum d’aliments ultraprocessats està directament relacionat amb l’escorçament accelerat dels telòmers, els quals són indicadors crítics del nostre envelliment cel·lular.

Aquesta investigació no és només un apunt científic; és un clam urgent per a la nostra societat. Els aliments ultraprocessats, omnipresents en moltes dietes modernes, són una amenaça silenciosa per a la nostra salut. Carregats de sucres, greixos i additius, aquests productes són virtualment buits de nutrients, i el seu consum està associat a un augment alarmant de malalties com l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars.

Però no tot està perdut. Les claus per a una vida llarga i saludable són al nostre abast. La substitució d’aquests aliments processats per opcions naturals i nutritives és el camí cap a un futur més saludable i vibrant.

Els majors guanys s’obtindrien en menjar més llegums, grans integrals i nous, vegetals al plat i diversificant la proteïna animal (carn blanca, peix, ous, làctics poc processats) sense tant protagonisme de la carn vermella. En realitat les característiques benefactores o no que pot tenir el nostre model gastronòmic funciona per substitució, no és tant que els llegums, el peix i les nous, etc., ens incrementin els anys de vida, sinó que a l’estar més presents en la nostra dieta, substitueixen als que si ens estan escurçant les expectatives de vida, tal com són les carns processades, els sucres, els hidrats de carboni refinats i el menjar processat en general, per tant, com més natural i real es mengi millor.

Més enllà dels beneficis personals, aquesta transició cap a una dieta més natural també té ramificacions ambientals. La prioritat dels aliments locals i la reducció de la nostra empremta ecològica són passos crucials per a un planeta més saludable per a les generacions futures.

Mitjançant dades recollides en estudis com el Global Burden of Disease (2019), es pot estimar com els canvis sostinguts en la dieta poden modificar l’esperança de vida. Una dieta òptima inclouria una varietat d’aliments naturals com a base, amb poc protagonisme d’aliments processats i una reducció substancial en el consum de sucres, d’hidrats de carboni refinats i d’aliments i carns ultraprocessades.

Canviar de la dieta occidental a altres propostes gastronòmiques més saludables pot suposar guanys significatius en l’esperança de vida. Això pot traduir-se en més d’una dècada addicional per als adults i un increment del 6 al 10% per a les persones majors de 60 anys.

Aquesta és una evidència clara del poder transformador de les nostres eleccions alimentàries, que poden marcar una diferència substancial en la nostra salut a llarg termini.

És important comprendre que aquests canvis no només beneficien les persones adultes, sinó que també tenen un impacte significatiu en la salut al llarg de tota la vida. Començar a adoptar una alimentació saludable aviat pot suposar una diferència considerable en la qualitat i la durada de vida.

Descobreix com podria canviar la teva edat biològica amb els canvis adequats a la teva dieta amb l’eina Food4HealthyLife . L’alimentació és més que una simple elecció quotidiana; és la clau per a una vida llarga i plena.

Aquest article és una crida a l’acció, una invitació a canviar el nostre paradigma alimentari i, amb ell, el nostre destí. Comença avui mateix, obrint la porta a una vida plena de salut, vitalitat i longevitat. En aquest capítol t’anirem oferint plats amb els aliments protagonistes d’aquest model gastronòmic HealthyLife.

“Del Camp a la Taula: Entrants Healthylife d’en Blet per Alimenta-te de Vida”

Avui, els àpats d’en Blet ens transporten a la frescor de la primavera amb els seus entrants irresistibles. En el cor dels seus plats, trobem els pèsols, joies verdes que despunten amb el seu sabor únic i les seves múltiples virtuts nutritives.

Els blinis de pèsols amb farigola, una obra mestra de la cuina saludable. Aquí, els ous ecològics de proximitat es converteixen en el fonamental de la massa, juntament amb la farina integral i el llevat, creant una textura irresistible i un sabor que delectarà els sentits. Els pèsols frescos i la farigola s’uneixen en una harmonia perfecta, complementant-se per oferir una experiència gastronòmica única. La substitució dels farinacis refinats per la farina integral i la incorporació d’ingredients naturals ens ajuden a evitar els alts nivells de sucres i carbohidrats refinats que poden accelerar el procés d’envelliment. La diversificació de les proteïnes amb l’ús d’ous ecològics de proximitat i la proteïna vegetal dels pèsols i la del làctic fermentat i la truita fumada complementa aquesta proposta, afegint un mix proteic de qualitat.

Més enllà del seu exquisit sabor, aquest plat és un testimoni de l’aposta d’en Blet per una alimentació conscient i sostenible. Els ingredients locals i ecològics, com els pèsols naturals, la truita fumada i els ous de proximitat, no només enriqueixen els plats amb el seu sabor autèntic, sinó que també contribueixen a reduir la petjada climàtica.

Amb una combinació perfecta de nutrició i sabor, els entrants primaverals d’en Blet no només satisfaran el paladar, sinó que també alimentaran el cos i l’ànima amb cada mos. És hora de celebrar la temporada amb plats que ens connecten amb la natura i ens conviden a gaudir de tots els seus regals.

En el seu compromís amb un estil de vida saludable, en Blet ens ofereix una combinació única d’aliments naturals i vegetals que ens ajuden a substituir els ingredients menys saludables de la nostra dieta.

Amb l’elecció d’aliments naturals, vegetals i la diversificació de les proteïnes, estem fent un pas en la direcció correcta cap a una vida més llarga i saludable.

Blinis de pèsols amb farigola, formatge crema i truita del Pirineu fumada.

Ingredients per 4 persones:

  • 300 g de pèsols naturals
  • 2 cebetes
  • 2 ous ecològics
  • 250 ml de llet fresca
  • 180 g de farina integral
  • 2 culleradetes de llevat
  • Mantega
  • 2 branquetes de farigola
  • ½ llimona
  • Sal
  • Pebre blanca

 

Preparació

  1. Batem els ous, amb la llet, la farina i el llevat fins a obtenir una massa homogènia sense grumolls, li posem sal i pebre i la deixem reposar a la nevera.
  2. Escalfem aigua a la cassola escaldem els pèsols sense descongelar 3 min els escolem bé i els reservem. Si els pèsols són naturals els haurem de bullir lleugerament, perquè després els hem de sofregir. A continuació netegem, rentem i piquem finament les cebetes.
  3. Posem mantega a la paella i posem les cebetes durant 10 min a foc lent. Afegim els pèsols i una mica de farigola i sofregim 5 min més. Retirem del foc, tapem i deixem reposar 5 min
  4. Triturem el sofregit amb una batedora i ho afegim a la massa que tenim ja reposada, barregem tot molt bé
  5. A una paella antiadherent li posem mantega, escalfem i anem quallant Blinis, han de quedar daurades per les dues bandes. Les podem servir així mateix a manera de snack o d’acompanyament. Fer-les a mida del plat per tal de després fer-ne porcions o a mida petita com a la foto amb algun topping saludable per acabar-lo d’arrodonir.

CONSELLS DE PRESENTACIÓ I EMPLATAT. Encara que nosaltres i afegim el formatge crema i la truita fumada, podeu utilitzar qualsevol topping que us agradi per acabar coronant aquests blinis. El bo és que són adaptables a un plat de diari molt més pràctic o com a delícia per a un dia de festa a casa.

GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019;393(10184):1958–72. Epub 2019 Apr 8. pmid:30954305

Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. Lars T. Fadnes ,Jan-Magnus Økland,Øystein A. Haaland ,Kjell Arne Johansson. Published: February 8, 2022, https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889

La calculadora en línia Food4HealthyLife (https://food4healthylife.org/)

més receptes

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12