Sessió: No iniciada

Search

Àpats Blet (2) / “La Trampa dels Sucres: la glucodependència l’origen de les malalties modernes

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 2

Des dels inicis dels temps, els éssers humans han demostrat una increïble capacitat d’adaptació, incloent-hi la seva flexibilitat metabòlica, comparable a la dels cotxes híbrids que poden funcionar amb dos tipus de combustible. Aquesta flexibilitat permet als humans utilitzar tant els hidrats de carboni (glucosa) com els greixos com a fonts d’energia, segons les necessitats del moment.

No obstant això, el canvi en els patrons de vida i alimentació des del segle XX ha alterat aquest equilibri ancestral. Amb un model gastronòmic carregat de carbohidrats i sucres processats, juntament amb un estil de vida cada vegada més sedentari, molts individus passen els dies experimentant pics constants de glucosa i insulina a la sang.

Aquesta elevació persistent dels nivells de glucosa bloqueja la capacitat del cos per utilitzar eficientment els greixos com a font d’energia, creant una dependència quasi exclusiva dels sucres. Aquest fenomen, conegut com a rigidesa energètica, té repercussions devastadores per a la salut humana, contribuint al desenvolupament de diverses malalties modernes com la obesitat, hipertensió, fetge gras, disfunció erèctil, diabetis tipus 2, aterosclerosis, malalties cardiovasculars, infertilitat i síndrome de l’ovari poliquístic, Alzheimer i càncer, entre d’altres.

La majoria de les persones viuen en un estat de glucodependència1 sense adonar-se’n, perpetuant un cercle viciós de pujades i baixades de sucre en sang que alimenten la gana, l’ansietat i la fatiga. A més, aquesta condició pot desencadenar un hiperinsulinisme crònic i insulinorresistència, factors clau en el desenvolupament de les malalties abans esmentades.

Per revertir aquesta situació, és imperatiu aprendre a prescindir dels sucres i reduir la ingesta de carbohidrats en les nostres dietes. Recuperar la flexibilitat metabòlica no només pot millorar la salut general, sinó també prevenir les malalties relacionades amb la glucodependència.

En conclusió, el repte actual resideix en canviar els nostres hàbits alimentaris i estils de vida per restaurar l’equilibri metabòlic ancestral i protegir la nostra salut a llarg termini.

En l’anterior capítol en el que parlàvem del plat saludable ja us vam donar pistes de com adaptar els vostres àpats per tal d’evitar els repunts de sucre.

Canelons de col. Plat 001 Hivern

Descobreix els Canelons de Col: Una Opció Deliciosa i Saludable per a l’Hivern

Amb l’arribada del fred i l’hivern, res reconforta més que una bona racció d’apat calent. En aquesta època de l’any, els nostres plats prenen un aire més substancial i ens conviden a gaudir de sabors intensos i reconfortants. Avui, en la nostra secció setmanal “Els Àpats d’en Blet”, us portem una proposta innovadora i saludable: els canelons de col farcits de carn, un plat exquisit d’aprofitament que en aquesta ocasió hem preparat amb les restes d’una escudella.

La Trampa dels Sucres:

Moltes vegades, en la nostra lluita per mantenir una alimentació saludable, ens trobem amb la trampa dels sucres ocults en els nostres plats preferits. Els canelons, un clàssic de la cuina hivernal, sovint estan carregats de carbohidrats procedents de la pasta i la beixamel. No obstant això, hem trobat una manera de mantenir el sabor tradicional d’aquest plat mentre reduïm significativament la seva càrrega glucèmica: substituint la pasta per una alternativa saludable i deliciosa, la col.

Canelons de Col: Una Alternativa Nutritiva:

La col, una verdura d’hivern versàtil i plena de nutrients, és l’elecció perfecta per a la base d’aquests canalons. Amb el seu baix contingut calòric i la seva alta quantitat de fibra, vitamines i minerals, la col ofereix una base saludable i nutritiva per a aquest plat clàssic. A més, utilitzant farina integral o de llegums per a la cobertura, aconseguim reduir encara més la càrrega glucèmica del plat, fent-lo ideal per a aquells que busquen controlar el pes o gestionar la diabetis.

El Secret de l’Èxit: el farcit.

La veritable estrella d’aquests canalons és el farcit de carn. Amb una varietat de carns disponibles, des de vedella i porc fins a opcions vegetarianes com el tofu o els llegums, podem adaptar aquest plat als gustos i necessitats de cada comensal. A més, la carn proporciona una excel·lent font de proteïna, essencial per al creixement, la reparació dels teixits i la salut general.

Els canelons de col farcits de carn són molt més que una simple alternativa saludable als tradicionals canalons de pasta. Aquest plat combina la riquesa dels sabors hivernals amb la nutrició i el benestar dels ingredients frescos i saludables. Amb la seva baixa càrrega glucèmica, el seu alt contingut de nutrients i el seu sabor irresistiblement deliciós, els canalons de col són la opció perfecta per a gaudir d’un àpat reconfortant sense comprometre la nostra salut.

Plat: Canelons de col

Ingredients per 4 – 6 persones

1 col d’hivern

250 g de retalls de carn de porc tallats a daus

250 g de pit de pollastre

250 g de retalls de carn de vedella tallats a daus

2 cebes

2 tomàquets madurs

salsa beixamel

formatge ratllat

oli o mantega

sal

aigua

Com fer els Canelons de col

Dificultat: Fàcil, Temps total1 h aprox

Preparació

1.L’escudella i carn d’olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou perquè en sobri.

2.Amb el sobrant d’una escudella. Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els ossos, la pell i les parts més dures.

3.Feu el roux amb la mantega i la farina .Afegiu-hi la llet la sal, nou moscada i aneu remenant.

4.Passeu la carn d’olla a un recipient i tritureu-la una mica. Costarà una mica. Tritureu de nou fins a deixar-ho fi (si us agrada trobar el farcit mes desfilat i no tant trinxat sempre podeu passar una estona fent-ho a mà o amb dos forquilles.). Afegiu-hi més o menys beixamel, segons el vostre gust, per tal de donar-hi una mica de melositat.

5.Passeu aquesta pasta a un recipient, on la deixareu refredar a temperatura ambient.

6.Anem per la col. Retireu les fulles verdes més grans.Amb cura, aneu retirant fulles de col. Traieu-ne la part central, més dura, amb l’ajuda d’un ganivet. Si la fulla és prou gran, podeu tallar-la per la meitat. L’objectiu és que, un cop enrotllada, tingui la mida d’un caneló normal.

7.A poc a poc, amb molta cura de no trencar-les, aneu pelant la col. Amb pasciència aconseguireu entre 10-15 fulles aptes per fer els canelons. Ara, poseu abundant aigua amb una mica de sal a bullir. Quan arrenqui el bull, hi aboqueu les fulles de col netes. Ho deixeu coure entre 5 i 7 minuts. Passat aquest temps, amb molta cura, retireu les fulles. Passeu-les a un bol amb aigua freda i gel. Seguidement Les esteneu sobre un paper absorbent per retirar l’excés d’aigua. Les reserveu a part.

8.Un cop tingueu la pasta feta i la col preparada, ja només us quedarà la part més fàcil: enrotllar canelons. Els aneu col·locant en una safata de forn. Normalment, us quedaran més grans del que seria habitual en un caneló. Per tant, compteu entre un i dos per persona com a màxim.

9.En aquest cas us donem dos opcionas d’emplatat. La primera es de la manera convencional, grantinant-los al forn amb formatge i el sobrant de beixamel. L’altra opció seria com la que us presentem a la fotografia. Posem una base de baixamel, posem els canelons damunt, havent-los passat previament un moment per la paella per rossejar-los una mica.

Si voleu comprar col ecològica la podeu trobar a l’empresa la Morana que tenen els seus vivers a Anglesola (973251480), i sinó al mercat de Pardinyes dels dissabtes a la parada del Josep Moret i la Surinye.Una altra opció és anar a l’Agrobotiga de Cal Passapius a Seana (Bellpuig), que a part de trobar cols de collita propia trobareu alguna que altre gourmanteria de productors de la zona que no us en podreu estar.

1 Joana Araujo et al., “Prevalence of optimal metabòlic health in American adults: national Health anb Nutrition Examination Survey 2009-2016”, Metabòlic Syndrome and Related Disordes 17, num. 1 (2019): 46-52.

més receptes

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12