Sessió: No iniciada

Search

Amanida tèbia de patates i lletons

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 2

En aquest tercer plat de la sèrie, Àpats de Blet (1). Que es la Dieta saludable? 003 Estiu, ….La Aventura Culinària dels Llentons: Un Festí Nutritiu i Sostenible per a l’Estiu

En l’escenari vibrant de la temporada estival, on els dies s’allarguen i la calor convida a plats més lleugers i refrescants, les amanides es converteixen en aliades perfectes per a satisfer el nostre apetit sense sobrecarregar-nos. Però què tal si portem aquesta frescor al següent nivell incorporant ingredients poc convencionals però altament nutritius com els llentons?

Els llentons1, un tresor culinari sovint oblidat, es una víscera anomenada timus, conegut pel seu excepcional contingut nutricional. Els llentons són una font concentrada de proteïnes, vitamines i minerals essencials, la qual cosa els converteix en una opció culinària de gran valor nutritiu i te propietats diferencials tan culinàries com nutricionals respecte als talls de carn convencional.

Proteïnes: Els lletons són rics en proteïnes, essencials per al creixement i la reparació dels teixits.

Vitamines: Contenen vitamines com la vitamina B12, que és important per al sistema nerviós i la formació de glòbuls vermells.

Minerals: Els lletons proporcionen ferro, zinc i altres minerals essencials per al funcionament del cos.

Ara bé, en comparació amb els talls de carn convencionals, els lletons tenen algunes diferències notables:

Textura i Sabor: Els lletons tenen una textura més tendra i un sabor delicat en comparació amb altres talls de carn.

Digestibilitat: Són més fàcils de digerir perquè contenen menys teixit connectiu.

Exclusivitat: Els lletons són una delicadesa i no es troben tan freqüentment com altres talls de carn, la qual cosa els fa únics i especials.

En resum, els lletons de vedella són una opció interessant per als amants de la gastronomia que busquen una experiència culinària diferent i rica en nutrients.

Però a més, el seu atractiu va més enllà del seu perfil nutricional. Incorporar llentons a la nostra dieta no només ens beneficia individualment, sinó que també té un impacte positiu en el medi ambient. Optar per parts menys convencionals de l’animal, com ara els menuts, contribueix a reduir la petjada climàtica de la nostra alimentació. Aprofitant aquestes parts menys populars, estem promocionant una alimentació més sostenible i conscient, disminuint la pressió sobre els recursos naturals i reduint el malbaratament alimentari.

Ara, parlem de les amanides. Més que simplement acompanyants, les amanides juguen un paper crucial en la culminació d’aquesta experiència culinària. La seva frescor i lleugeresa contrasten perfectament amb la riquesa dels llentons, creant un equilibri harmònic en cada mos. A més, durant els mesos més càlids de l’any, quan la nostra gana pot disminuir, les amanides es converteixen en una manera apetitosa de gaudir de menjars nutritius sense sacrificar el plaer gastronòmic.

En resum, la combinació de llentons enriquits amb el seu perfil nutricional excepcional i el seu impacte ambiental positiu, juntament amb la frescor i versatilitat de les amanides, ofereix una experiència culinària estiuenca que deleitarà tant el paladar com la consciència. És hora d’aventurar-se més enllà de lo convencional i descobrir el potencial culinari dels llentons en aquesta temporada estival. Animat a provar-ho, gaudiràs i milloraràs la teva salut i la del planeta!.

Amanida tèbia de patates i lletons

Ingredients

200 g de lletons de vedella

400 g de patates petites de la mateixa mida

40 g de fulla petita (rúca o qualsevol altra fulla que ens agunati una mica la calor)

40 ml d’oli d’oliva verge extra

20 g de ceba tendra picada (només la part verda)

140 ml de vinagreta

30 g de sal

Per a la vinagreta:

100 ml d’oli d’oliva verge extra

10 g de mostassa de Meaux

30 ml de vinagre de poma

Preparació

Tipus de plat; primer o segon indistint, Dificultat Mitjana, Racions 4, Sense

gluten Sense, lactosa,

1. Poseu a coure les patates amb pell cobertes amb aigua i amb 30 g de sal, procurant que no quedin amuntegades. Tapeu-ho i deixeu-ho coure 20 min a foc mitjà, destapeu-ho i deixeu-ho evaporar a foc viu, fins que s’hagi evaporat tota l’aigua. El temps de cocció també variarà segons la mida de la patata.

2. Deixeu refredar les patates fins que siguin tèbies i talleu-les per la meitat. Reserveu-les. Poseu a coure els lletons i, quan faci 2 min que bullen (conegut com el procés de blanquejar), escorreu-los i renteu-los. Elimineu-ne les teletes i reserveu-los.

3. Per a la vinagreta: barregeu l’oli amb la mostassa, el vinagre i una mica de mel. Deixeu-ho madurar.

4. Muntatge: escalfeu una paella i afegiu-hi l’oli, les patates i els lletons, feu-ho coure a foc mitjà fins que les patates s’enrosseixin.

5. Col·loqueu un llit de patates i lletons i, per sobre la ruca. Hi afegim la vinagreta i empolseu-ho amb la part verda de la ceba tendra.

Abans de començar la recepta, el nostre consell es que poseu els lletons, 12h abans de cuinar-los, amb aigua i gel abundants per tal de dessagnar al màxim els lletons. Podem canviar aquesta aigua uns 3 cops durant aquestes hores i ja els tindrem llestos per a la recepta.

Les patates de mida petita les podeu trobar a qualsevol botiga de barri o anar-les a buscar a productors de la zona. En el nostre cas les hem recollides a l’Agrobotiga de Cal Passapius (carretera de Bellpuig-Barbens km 4,3. SEANA) on ofereixen diferents productes de collita pròpia com son les patates.

En el cas dels lletons no els trobarem a la carnisseria de manera habitual, necessitareu encarregar-los amb antel·lació. En el nostre cas hem anat a buscar els lletons dels vedells de WeefQuality (amb botiga a C/ Rius i Taulet,1 a La Fuliola i Plaça Major, 4 de Tàrrega)

1 Els lletons, també coneguts com a lleteroles de vedella, són els menuts de la vedella (i també del xai i del cabrit). Aquesta part de l’animal està formada per una glàndula anomenada timus. El timus es troba a l’entrada del pit, davant la tràquea. En els animals adults, el timus desapareix.

En el context culinari, els lletons de vedella són utilitzats en preparacions culinàries. Les lleteroles es componen d’una part allargada anomenada gola, i d’una part rodona i saborosa coneguda com la palma. Així doncs, aquesta part de l’animal és apreciada per la seva textura i sabor en la cuina.

més receptes

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12