A Espanya, els esforços en prevenció i conscienciació sobre el consum del tabac han donat fruits: en 2024, el consum diari de tabac entre la població de 15 a 64 anys es va reduir al 25,8%, marcant el nivell més baix en els últims 30 anys, segons dades de l’enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat. Aquest descens representa una caiguda de més de set punts percentuals respecte a 2022, quan el 33,1% de la població fumava diàriament.
No obstant això, avui dia, continuen persistint grans desafiaments. Malgrat la disminució en el consum de cigarrets tradicionals, ha augmentat l’ús de dispositius electrònics per a fumar. Entre 2018 i 2024, aquest consum va incrementar del 3% al 7,1% en la població general, segons dades de l’enquesta “Hàbits i ús del cigarret electrònic” elaborada per Sigmados. Aquest canvi en els patrons de consum, especialment entre els joves, planteja noves preocupacions per a la salut pública.
A més, el tabaquisme continua sent la principal causa de mortalitat evitable a Espanya, responsable de més de 50.000 morts a l’any. Està directament relacionat amb el 90% dels casos de càncer de pulmó i una part significativa de les malalties cardiovasculars respiratòries, segons informa l’Organització Mundial de la Salut.
En aquest context, i en el marc de la commemoració del Dia Mundial sense Tabac, PromoFarma comparteix la guia base per a contribuir a la reducció del tabaquisme, així com les seves conseqüències en la societat.
- Pensa en els bons motius que tens per a deixar el tabac. Anota’ls tots: des d’evitar les conseqüències nocives per a la salut (detalla tots els beneficis que pots obtenir en l’àmbit de salut), fins a l’estalvi econòmic que suposa deixar-lo. Com més raons en la llista, més motivació.
- Veu repassant aquesta llista de bons motius. Llegeix-la i rellegeix-la. És important una preparació psicològica prèvia al procés que iniciaràs, i aquestes reflexions anotades són el primer pas per a aconseguir-lo.
- Comença a posar consciència a cada cigarret que encens. Pots prescindir d’algun? La idea és deixar d’automatitzar l’acte de fumar i ser més conscients de quants cigarrets al dia estem consumint. Portar un registre anotat també et resultarà útil.
- És hora de posar-li xifres a l’estalvi: calcula quant gastes en tabac durant un mes. Després, pensa en una equivalència d’alguna cosa que podries adquirir i que et faci molta il·lusió o resulti realment útil, i que podràs aconseguir pel mateix import.
- Busca sinergies i companyia motivadora. Si algú del teu entorn està pensant en la possibilitat de deixar de fumar, és el moment de començar junts i donar-vos suport mutu.
- Si veus que ho necessites, demana ajuda a un professional de la salut que estigui format i actualitzat en el procés de deshabituació tabàquica. Farmacèutics, infermers, metges, et poden donar un suport professional que sumi.
- El més recomanable és deixar l’hàbit (mal hàbit) totalment, marcant en el calendari “el dia D” a partir del qual prescindiràs del tabac. Si t’han pautat medicació per a reduir-ho, llavors segueix la pauta de cessació progressiva que t’hagin recomanat.
- Veu dia a dia. Concentra’t en la idea de no fumar “avui”. La batalla es guanya pas a pas, dia a dia, i concentrant-te en el moment present. L’activitat física regular, la bona companyia i totes les activitats que t’ajudin a sentir-te ple d’energia i animat també t’ajudaran al fet que no sigui tan dur.
- Aprofita per a reduir el consum d’alcohol, cafè i altres begudes (poc saludables) que normalment prenguis al mateix temps que un cigarret. Moltes vegades, existeix l’hàbit de la presa simultània, per tant, intenta evitar les substàncies que associes amb el cigarret.
- Ara més que mai: cuida la teva alimentació, acarona’t molt en aquest sentit, per a també sentir-te millor i amb més energia. Evita els productes ultraprocessats. I beu aigua abundant, és important mantenir-se ben hidratat.