La salut bucodental és un pilar essencial per al benestar general de les persones. No obstant això, al llarg dels anys han sorgit nombrosos mites que poden confondre als pacients i afectar els seus hàbits de cura. Creences com que un col·lutori amb més alcohol és sempre més eficaç o que un raspallat més fort assegura una millor neteja són només alguns exemples de la desinformació a la qual fem front dia rere dia. Aquests falsos mites poden portar a pràctiques que, lluny de cuidar les nostres dents i genives, poden arribar a perjudicar-los.
“En un context en el qual la informació viatja a la velocitat de la llum, és més fàcil que ens arribin faules disfressades de realitat, i si els atenem, poden posar en risc la nostra salut”, assenyala Elena Espada, responsable tècnica de Fluocaril a Espanya. Per això, és fonamental comptar amb informació precisa i basada en l’evidència científica per a evitar errors que comprometin la nostra salut bucodental. Aquests són alguns dels mites més comuns sobre la salut bucodental:
- Raspallar-se fort és millor per a eliminar la placa. Un dels mites més estesos és que com més fort es raspallin les dents, millor es netejaran. No obstant això, raspallar-se amb massa força pot danyar l’esmalt dental i les genives, provocant sensibilitat i retracció gingival. El més recomanable és usar un raspall de filaments suaus i realitzar moviments suaus i circulars, dedicant almenys dos minuts al raspallat.
- Si no em fa mal, no necessito anar al dentista. L’absència de dolor no sempre significa que la boca estigui lliure de problemes. Moltes malalties dentals, com les càries incipients o la malaltia periodontal, poden desenvolupar-se de manera asimptomàtica en les seves primeres etapes. Per això, és fonamental acudir al dentista almenys una vegada a l’any per a una revisió i neteja professional, fins i tot si no hi ha molèsties evidents.
- L’emblanquiment dental danya les dents. Aquest mite ha generat molta preocupació en els qui desitgen millorar l’aspecte del seu somriure. Si l’emblanquiment es realitza sota la supervisió d’un professional, és segur i no danya l’esmalt dental. A més, existeixen altres tipus d’emblanquiment mitjançant pastes dentals blanquejadores, més accessibles per a l’ús diari.
- És normal que les genives sagnin. Moltes persones creuen que el sagnat de genives en raspallar-se les dents és normal. Però res més lluny de la realitat: quan les genives sagnen és un senyal que estan inflamades i no estan sanes. Podríem estar patint gingivitis o deure’s a una periodontitis, per la qual cosa, si les genives sagnen, s’ha de visitar a un professional de la salut per a analitzar la causa i posar-li solució.
- El mal alè es deu a problemes gastrointestinals. Pràcticament, el total dels casos d’halitosis estan relacionats amb problemes de la cavitat oral. Una mala higiene bucodental, malalties periodontals, acumulació de bacteris o restes de menjar, entre altres, poden ocasionar mal alè.
- El xiclet sense sucre reemplaça al raspallat. Mastegar xiclet sense sucre pot estimular la producció de saliva, que ajuda a neutralitzar els àcids i a eliminar alguns bacteris, però en cap cas substitueix al raspallat. La raó és que la saliva no pot eliminar tota la placa bacteriana ni netejar a fons la superfície de les dents.
- Les esbandides més eficaces són les més fortes. L’alcohol present en els col·lutoris més forts no sempre garanteix la seva eficàcia i, a vegades, pot danyar els teixits tous de la boca. A més, és important tenir en compte que el col·lutori no reemplaça el raspallat de les dents. Igual que el fil dental i els raspalls interproximals, és simplement un complement per a la cura bucal. Per tant, el seu ús ha de ser addicional i no substitutiu.
- El sucre és l’única causa de càries. Encara que el sucre és un factor clau en el desenvolupament de càries, no és l’únic. Les càries són el resultat de l’acció dels bacteris presents en la boca que fermenten els carbohidrats, produint àcids que desmineralitzen l’esmalt dental. Això inclou no sols el sucre dels dolços, sinó també el de fruites, sucs, pa i altres carbohidrats. A més, una mala higiene bucal i una predisposició genètica poden influir en el desenvolupament de les càries.
La desinformació sobre la salut dental pot portar a descuits en la cura de la boca, la qual cosa pot tenir conseqüències a llarg termini. És important acudir a fonts de confiança i consultar als professionals per a resoldre qualsevol dubte.