Aquest dijous 26 d’octubre diverses entitats de Lleida han participat en la Campanya de les Persones en Situació de Sense Llar 2023 que s’organitza en l’àmbit estatal. A la convocatòria s’hi han sumat Càritas Diocesana de Lleida, Arrels Sant Ignasi, la Fundació Jericó, la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom (Llars del Seminari) i Sant Joan de Déu Terres de Lleida. La mobilització ha tingut com a eix central una acció reivindicativa oberta a tothom a la Plaça Paeria, davant de l’Ajuntament de Lleida, on s’han posat de manifest la mancança de drets, recursos i serveis de les persones que es troben en situació de carrer.
La Campanya que enguany celebra els 31 anys ha posat el focus aquest any en la necessitat de creació d’una xarxa de suport, una comunitat, per tal d’afavorir la inclusió i que les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat puguin arribar a sentir-se acollides per aquesta. Desestigmatitzar el sensellarisme i oferir una xarxa de suport en la que es puguin recolzar és crucial per sentir-se part d’una comunitat i establir relacions personals que puguin oferir noves oportunitats. La jornada també ha destacat la qüestió del sensellarisme femení exposant la vulnerabilitat a la qual s’enfronten aquelles dones que es troben en aquesta situació, remarcant l’alta exposició a la violència com a tret diferencial que caracteritza i defineix les realitats de les dones en situació de sense llar.
En aquest sentit, s’ha plasmat la necessitat repensar i a abordar la intervenció social i l’acompanyament a aquestes dones, propiciant espais segurs que els permetin emprendre processos i accedir a una vida digna. La campanya busca donar visibilitat a la realitat social del moment a la vegada que plasma la necessitat de recursos i serveis per aquells i aquelles qui més els necessiten.
La fundació Arrels Sant Ignasi recalca que el sensellarisme ha augmentat a la ciutat de Lleida, aquest any ha atès 1.045 persones de sense llar, de les quals 150 en situació de sense sostre, dues xifres que malauradament va augmentant. Es remarca que darrera de cada xifra hi ha una persona i una història de vida, que des d’Arrels Sant Ignasi, s’acompanya i això, obliga a l’entitat a demanar més recursos per cobrir les necessitats, s’exigeix la creació d’una Taula de Coordinació per erradicar el sensellarisme amb tots els agents implicats de la ciutat.
També es reclama una acció política decidida que garanteixi la protecció social de tothom. A més a més, de l’aprovació de la proposició de Llei de mesures transitòries i urgents per a fer fronts i erradicar el sensellarisme.
Arrels Sant Ignasi també ha transmès la idea que com a individus tenim una responsabilitat social, i convida a canviar la mirada i participar de la denúncia de la realitat que viuen aquestes persones. Asseguren que ‘Compartir la nostra xarxa significa construir relacions de fraternitat des d’un nosaltres menys individualista i més igualitari i inclusiu’. S’exigeix una societat inclusiva que obri els seus cercles de contactes, tant a nivell personal com comunitari, per les persones que estan fora de tot i així, es deixa de generar més exclusió.