Una jutgessa ha amnistiat l’exconseller Francesc Homs a la causa oberta per les despeses en la promoció exterior del procés, en una resolució en què es desmarca del Tribunal Suprem en sostenir que les directives europees en vigor no impedeixen perdonar el delicte de malversació.
Així ho va acordar la titular del jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona Carmen García en una interlocutòria, a la qual va tenir accés EFE, en què amnistia l’exconseller Homs perquè les despeses que va autoritzar com a secretari general de Presidència entre el 2011 i el 2012 no van suposar enriquiment personal ni van afectar fons europeus, segons el criteri de la Fiscalia.
Amb el mateix argument, la jutgessa amnistia també l’altre investigat a la causa, el llavors secretari d’Afers Estrangers i de la UE Senén F.P.
El Tribunal de Comptes va denunciar els dos excàrrecs per aprovar entre el 2011 i el 2012 despeses per al desplaçament i l’allotjament a Barcelona d’assistents a una trobada de comunitats catalanes a l’exterior (35.700 euros), per un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional (14.520 euros) i per unes subvencions a la Fundació CatDem (amb 7.400 euros) per traduir material de difusió de la vostra activitat.
La jutgessa considera que els fets són amnistiables perquè s’inclouen en la promoció del procés i perquè no hi ha hagut enriquiment personal, ja que les despeses es van destinar a sufragar viatges i activitats de tercers vinculades a la promoció de la independència.
La Fiscalia Anticorrupció dona suport a amnistiar els primers investigats pel cas de la ‘trama russa’
La Fiscalia Anticorrupció ha donat suport a l’amnistia per als investigats en la peça inicial del cas Volhov sobre la suposada ingerència russa en el ‘procés’, a l’espera que la seva homòloga del Suprem es pronunciï sobre la que afecta els expresidents catalans Carles Puigdemont i Artur Mas. Anticorrupció considera que la peça inicial sobre les suposades connexions amb Rússia és amnistiable, ja que els fets, que podrien constituir un delicte de malversació, s’emmarquen al procés. Aquesta investigació inicial, a càrrec del jutge Joaquín Aguirre, va ser la que l’Audiència de Barcelona va frenar en una resolució.