L’Escola Agrària del Solsonès fa un pas endavant en l’àmbit de la formació forestal amb la posada en marxa del Bosc Escola, una finca de 120 hectàrees que es troba molt a prop del centre. El terreny, que disposa de 83 hectàrees arbrades, permetrà als alumnes fer pràctiques de gestió forestal.
La directora de l’escola, Isabel Rovira, destaca que estaven molt interessats en poder tenir una finca per poder fer una “gestió complerta”: des de la planificació i senyalaments dels arbres, fins a les tallades o l’inventari de fauna. L’escola ha sumat esforços amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’objectiu és que la finca aculli també activitats de formació contínua com ara cursos o jornades professionals.
Un dels professors del Cicle Formatiu de Gestió Forestal, Daniel Tarrés, explica que al centre li faltava tenir un bosc propi “on poder implementar ‘in situ’ allò que es treballa a classe”. “La teoria que veiem a l’escola ara la podem implementar al bosc i això és molt important perquè a l’aula tot es veu molt idíl·lic i quan arribes al bosc pot canviar tot”, detalla el docent. La directora de l’Escola Agrària del Solsonès lamenta que la gestió forestal durant molts anys ha estat “criminalitzada” i, de fet, creu que avui en dia encara hi ha un gran desconeixement del sector. Amb tot, celebra que en els darrers anys “hi ha hagut un canvi en la visió de la població sobre els nostres boscos”. Sobre els professionals que treballen al bosc, diu que un dels objectius del centre és també “dignificar” la professió. Alhora també estan introduint formació en maquinària pesada com ara les processadores o autocarregadores forestals.
Rovira diu que a Catalunya encara és incipient l’ús de maquinària pesada al bosc a diferència dels països del nord d’Europa i, per això, volen fer formació específica que “també ajudarà a dignificar i millorar els treballs forestals”.