El Sant Jordi d’Estiu arriba a la demarcació de Lleida amb propostes molt diferents marcades, sobretot, per la limitació que imposa la pandèmia. A Lleida s’han suspès els actes, tot i que les llibreries estaran obertes amb cita prèvia o amb control d’aforament, mentre que a Balaguer cada llibreria farà la seva parada davant l’establiment. Sí que hi haurà parades a Tàrrega o la Seu d’Urgell, mentre que la Diputació ha comprat 250 llibres a Pagès Editors i Fonoll per reglar entre el personal de la corporació en agraïment de “mantenir activa la institució malgrat el confinament”.
El Sant Jordi d’Estiu, que serà dispar segons les condicions de cada població, sí que tindrà una vintena de parades a Tàrrega des de les 9 del matí a les 21.00 hores al Carrer del Carme. L’Ajuntament oferirà, com a novetat, una carpa individual per a cada parada per tal de poder fer més suportable la calor. A més, es mantindrà una distància de dos metres de distància entre parada i parada, hi haurà gel hidroalcohòlic per als assistents i la mascareta serà obligatòria. Prèviament (ahir) Tàrrega va acollir la presentació del darrer número de la Revista Urtx, mentre que el dia 25 a les 19.00 hores, la Regidoria de Cultura ha preparat la presentació d’El peix que volia ser home(Narratives de l’Escriptori), d’Eduard Ribera, i Elcant de les sirenes encara sona, un llibre de Carme Estadella Bagué amb les il·lustracions de l’artista targarina Camil·la Minguell.
D’altra banda, la Seu d’Urgell celebrarà la festa al passeig Joan Brudieu de 9.00 a 21.00 hores. Hi haurà dotze parades, entre les quals quatre llibreries generalistes, quatre llibreries especialitzades, dues floristeries i dues parades d’artesania i complements. El perímetre de cada parada estarà delimitat amb cinta i tanques i es vetllarà pel manteniment de la distància de seguretat. A cada entrada hi haurà personal de control que prendrà la temperatura dels assistents i en facilitarà gel hidroalcohòlic, que també estarà disponible a cada una de les parades. Seguint la normativa de la Generalitat de Catalunya, la mascareta serà obligatòria en tots els espais públics.
D’altra banda, la Diputació de Lleida ha comprat 250 llibres a Pagès Editors i 250 més a Fonoll i els regalarà entre el personal per “exemplificar l’agraïment de mantenir activa la institució malgrat el confinament i el teletreball”. Amb aquesta acció també es vol donar una imatge de “suport explícit” al sector llibreter i els autors lleidatans, ja que els llibres encomanats són de títols propis d’autors de les comarques de Lleida publicats enguany. En paral·lel, la Diputació i l’IEI també col·laboren amb el Sant Jordi amb l’edició del llibreLa premsa a la província de Lleida 1898 – 1939, l’obra guanyadora del Premi Lladonosa d’Història Local, d’Albert Royo, que LA MAÑANA regalarà demà als seus lectors.
També Pagès oferirà signatures dels seus autors amb cita prèvia avui i demà a les instal·lacions de l’editorial en horari de matí i tarda. Entre d’altres signaran Joan Pifarré (Els secrets de l’Horta de Lleida), Teresa Ibars (Atles de l’Oblit), David Marín (Appletown) o Marta Alòs (L’origen del pecat).
Carme Polo i Ricard Lobo homenatgen el llibre i la rosa a Mollerussa
Els jardins de la Casa Canal van acollir dilluns la presentació del llibreSant Jordi,Llibres i roses, de la periodista filla de Mollerussa, Carme Polo, i de l’arquitecte Ricard Lobo, en el qual els autors fan un homenatge a la festa amb voluntat de contribuir a promocionar la candidatura a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Polo va fer un repàs a la festa fent especial incís en la significació que té mentre que Ricard Lobo va voler agrair la col·laboració d’una vintena de personalitats com Ferran Adrià, Pasqual Maragall, Federico Mayor Zaragoza o Paul Preston.