L’Hospital Vall d’Hebron, amb el suport de la Fundació Barça, ha posat en marxa un projecte per fer més amables les estades al centre d’adolescents amb malalties greus, amb unes necessitats específiques que sovint queden diluïdes entre les dels infants i les dels adults. Es tracta del projecte ‘Univers digital’, amb tecnologies de realitat virtual i immersiva i que ha estat cocreat pels mateixos pacients adolescents. De moment hi ha participat una cinquantena de joves. La iniciativa, inspirada en la sèrie ‘Polseres vermelles’, inclou un punt de trobada per a aquests pacients, l’Espai Fundació Barça, i ulleres de realitat virtual per connectar els joves que no puguin sortir de l’habitació amb aquest metavers primigeni que han ajudat a crear.
La cap de la Unitat d’Innovació de Vall d’Hebron, la doctora Anna Sala, destaca que l’objectiu del projecte és “assegurar el desenvolupament social, físic, emocional, educatiu i cultural dels adolescents, una etapa que és crucial”.
“Molts han d’estar ingressats a l’hospital durant mesos o altres són multifreqüentadors (tenen visites o tractaments als hospitals de dia molt sovint) i això fa que el seu dia a dia quedi troncat. Per a nosaltres és clau que aquest desenvolupament no es vegi parat”, ha reblat en la roda de premsa per presentar la iniciativa, aquest dijous.
La sèrie de televisió ‘Polseres vermelles’, creada per l’escriptor Albert Espinosa, va posar fa uns anys el focus en la realitat dels adolescents que conviuen amb una malaltia greu, amb unes necessitats específiques emocionals, socials i educatives. El projecte ‘Univers Digital Vall d’Hebron’ s’ha inspirat en aquesta sèrie i té com a ambaixador el mateix Espinosa, que va passar l’adolescència a l’hospital i que encara recorda la visita de Gary Lineker, futbolista blaugrana dels 80.
El gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar, ha assenyalat que en els últims anys l’hospital ha afinat la mirada en l’atenció als adolescents, com amb un programa de transició de l’assistència pediàtrica a l’adulta; amb més recerca focalitzada en aquest període d’edat i amb iniciatives com l’’Univers digital’, per millorar el temps que han de passar-hi ingressats.
Fa un any, l’equip de la Unitat d’Innovació i el doctor Ferran Prats, metge resident en Pediatria, van començar a treballar amb totes les especialitats pediàtriques per fer participar adolescents en el projecte i copsar-ne les inquietuds i necessitats. La doctora Sala ha remarcat que una de les singularitats del projecte és que neix conjuntament amb aquests pacients.
D’aquestes trobades, n’han sortit les ulleres virtuals perquè els pacients que no poden o no tenen ganes de sortir de l’habitació puguin tenir experiències que en millorin el benestar, amb continguts diversos com esportius, culturals o educatius, com per exemple aprendre idiomes. “Hem creat un univers digital, com un metavers de Vall d’Hebron, una plataforma personalitzada, al qual els pacients poden accedir”, recalca la responsable d’Innovació.
També, a l’Hospital Infantil, s’ha preparat una sala amb tecnologia immersiva perquè els pacients adolescents s’hi puguin trobar. La directora de la Fundació Barça, Marta Segú, ha subratllat el que busquen amb aquesta proposta: “Que nois i noies adolescents que estan en aquestes estades llargues puguin desconnectar i sentir per uns minuts que estan fora de l’hospital”.
A més a més, els responsables del projecte volen estudiar si aquestes experiències es tradueixen en resultats en la salut dels pacients, com reduir-ne l’estrès, millorar-ne l’adherència als tractaments o fomentar-ne la recuperació.
Fa uns mesos, els jugadors dels primers equips del FC Barcelona van estrenar l’espai blaugrana amb pacients de Vall d’Hebron i van provar les ulleres de realitat virtual. Entre ells, Aitana Bonmatí, Mapi León, Clàudia Pina, Lamine Yamal, Balde i l’entrenador del masculí, Hansi Flick. En els propers mesos el projecte tindrà una nova fase de creació, que consistirà a testar els continguts per si cal ampliar-nos.