Un informe del Consell d’Europa (CoE) situa Espanya al mateix nivell de països com Hongria, Polònia o Azerbaitjan en relació amb l’ús de programes d’espionatge com Pegasus. En el primer esborrany del document aprovat aquest divendres, els membres de l’Assemblea Parlamentària del CoE defineixen Pegasus com una eina “altament intrusiva” i asseguren que tenen “seriosos dubtes” de si l’ús d’aquest ‘software’ i similars és compatible amb el respecte dels drets humans. En aquest sentit, i davant la “gran preocupació” que genera, la institució insta Espanya a proporcionar reparacions a les víctimes en els casos on s’ha detectat un “abús il·legal” i demana que es deixi d’utilitzar l’argument del secret d’estat per denegar l’accés a la informació.
Segons apunta el document, Espanya és un dels 14 països de la Unió Europea dels quals es té constància que van adquirir Pegasus a l’empresa israeliana NSO, desenvolupadora del programa. A través d’aquest ‘software’, fins a 65 persones vinculades al moviment independentista van ser presumptament espiades. Per ara, les autoritats espanyoles tan sols han confirmat l’espionatge de 18 persones sota ordre judicial, entre elles el president de la Generalitat, Pere Aragonès; l’expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i diversos membres de l’ANC i Òmnium Cultural.
En vista a les informacions que s’han anat desvelant des de la publicació de l’informe de CitizenLab el juny de 2021, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa demana que Espanya informi el mateix CoE i a la Comissió de Venècia sobre l’ús de Pegasus i altres sistemes d’espionatge similars en un termini màxim de tres mesos.
Alhora, insta a l’Estat a conduir una investigació “immediata, independent i efectiva” sobre els casos confirmats i a reparar el dany que s’ha causat a les víctimes que han patit “abusos il·legals”, així com aplicar sancions als organismes que han fet un ús “inadequat” del programa. Finalment, demana que Espanya faciliti l’accés a la informació a certes autoritats perquè es pugui continuar avançant en les investigacions pertinents.
Un informe que “afegeix pressió” a l’Estat
Per la senadora i única membre independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, l’esborrany de l’informe aprovat aquest divendres és “molt important” perquè “afegeix pressió sobre l’Estat per fer una investigació efectiva sobre el Catalangate”. “Celebrem que el comitè hagi aprovat aquest informe per amplíssima majoria i instem a l’Estat a complir amb totes les resolucions internacionals que empenyen a donar resposta a l’espionatge il·legal amb Pegasus”, ha afegit.
Un cop aprovat el primer esborrany, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa tornarà a votar-lo de forma íntegra en el seu proper ple, que se celebrarà entre els dies 9 i 13 d’octubre.