Un estudi multidisciplinar ha conclòs que ni la covid ni les vacunes que es van administrar per prevenir-la augmenten el risc de mort sobtada cardíaca entre les persones que practiquen esport, segons ha explicat el Departament de Justícia arran de la participació de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. L’estudi tenia per objectiu determinar les característiques i les causes de la mort sobtada en l’esport (MSE) abans i després de la pandèmia de la covid-19 en la població general, i demostrar si la covid o les vacunes tenien alguna relació directa amb aquestes morts. Per esbrinar-ho, es van estudiar les autòpsies de 156 casos a Catalunya, dutes a terme per l’Institut de Medicina Legal i Forense.
Es van comparar dos períodes: abans del confinament (de juny del 2019 al març del 2020) i després d’aquest (del març del 2020 al desembre del 2021).
Els resultats van demostrar que fer esport durant la pandèmia va ser una pràctica segura i que les vacunes van ser cardioprotectores. A Catalunya, la cobertura vacunal amb una segona vacuna va arribar al 85% de la població i les dades demostren que hi va haver la mateixa incidència d’MSE en els dos períodes estudiats.
L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’ de l’American College of Sports Medicina i el seu autor principal és el doctor Youcef Azeli, metge del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Per al doctor Azeli, al contrari del que deien moltes notícies falses, l’estudi demostra que les vacunes no van provocar més morts sobtades i aporta evidències a favor de la seguretat dels vaccins.
Així mateix, estableix que a causa del canvi d’hàbits provocats pel confinament, hi va haver més casos de mort sobtada associada a l’esport en entorns urbans que en entorns rurals. Cal recordar que l’MSE és un esdeveniment poc freqüent i que la incidència a Catalunya està a l’entorn d’un cas per 100.000 habitants i any.
Aquest treball és fruit d’una col·laboració multidisciplinària entre especialistes en emergències del SEM i de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, metges forenses de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, cardiòlegs especialitzats en mort sobtada de l’IDIBGI i l’IDIBAPS, especialistes en medicina de l’esport i, també, el Consell Català de l’Esport.