Gairebé un terç dels catalanoparlants (31%) diuen que no poden fer servir la seva llengua materna en tots els àmbits de la seva vida, un percentatge que baixa al 7% entre els castellanoparlants. És una de les conclusions de la segona onada de l’enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), publicada ahir, que també reflecteix que el 40% del conjunt dels ciutadans creuen que el català és una llengua amenaçada i podria desaparèixer.
Aquesta percepció és majoritària entre les persones nascudes a Catalunya i entre els joves entre els 16 i els 24 anys. Segons l’estudi, en què han participat 5.713 persones, un 52% dels catalanoparlants afirma que en alguns casos acaba parlant en castellà per evitar problemes.
La mostra afirma que aproximadament cinc de cada deu converses són en castellà al país, i quatre en català, i que el percentatge d’ús del català cau com més jove és la franja d’edat, sobretot entre els homes. Si entre els homes més grans de 64 anys el 49% de les converses són en aquesta llengua, entre els de 16 a 24 anys la xifra cau al 37%. En les dones, la proporció baixa del 46% al 39%.
El pessimisme pel que fa al català és majoritari sobretot entre els catalanoparlants, que en un 79% diuen que la situació de la llengua ha empitjorat en els darrers anys –entre els castellanoparlants, aquesta sensació és minoritària (36%). L’escepticisme també s’observa de cara al futur, ja que el 67% dels catalanoparlants creuen que l’idioma farà un retrocés –per un 33% dels castellanoparlants–, sensació especialment estesa entre els joves de 16 a 34 anys.