Els ‘smartphones’ i els monitors d’ordinador són alguns dels dispositius electrònics que els EUA ha decidit deixar lliures dels seus anomenats “aranzels recíprocs”, segons un avís oficial del Govern del president Donald Trump.
La nova directriu de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units (CBP, en anglès), encarregada de recaptar els aranzels sobre les importacions, també inclou una llista amb una vintena de components i dispositius electrònics exclosos.
Entre ells hi ha xips semiconductors, pantalles planes de televisió, unitats flaix (‘pendrive’) i targetes de memòria. Aquesta exempció, d’acord amb el document de CBP publicat les darreres hores, s’aplicarà a aquells productes importats als EUA i que hagin ingressat al país nord-americà o sortissin dels magatzems als llocs d’origen a partir del 5 d’abril. Això podria representar un alleugeriment per als consumidors, que s’enfrontaven a la possibilitat de pagar preus més alts principalment per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, i per a gegants tecnològics nord-americans com Apple, que fabriquen gran part dels seus productes al país asiàtic. De fet, aproximadament el 90% de la producció i assemblatge de l’iPhone d’Apple es realitza a la Xina, segons estimacions de Wedbush Securities.
A més, segons la firma d’inversió Everscore IS, a la Xina es fabrica el 80% dels iPads i més de la meitat dels ordinadors Mac produïts.
Des de l’anunci de l’agressiva política aranzelària de l’Administració Trump el 2 d’abril passat, Apple ha perdut més de 640.000 milions de dòlars en valor de mercat i Microsoft l’ha superat com la cotitzada més valuosa del món.