La ciutat de Lleida es va despertar ahir amb un cel clar i una temperatura agradable, que va animar als lleidatans a acostar-se a la nova Fira de Sant Miquel, enguany rebatejada amb el nom de MOS i que se celebra conjuntament amb el Saló de l’Automòbil de Lleida, coincidint amb les Festes de Tardor.
Els passadissos i espais de degustació dels pavellons firals es van omplir al llarg del matí de visitants que aprofitaven per provar i conèixer els productes que s’hi oferien. “A mi m’agrada aquest canvi, perquè pots provar diferents productes locals, descobrir-ne de nous i passar una bona estona”, explicava la Rosa Garcia, veïna de Lleida que ahir va visitar la Fira juntament amb el seu marit.
Altres, en canvi, trobaven a faltar l’antic format i inclús se sorprenien en arribar al recinte dels Camps Elisis i no trobar-hi les tradicionals exposicions de tractors i maquinària: “la veritat és que no me n’havia assabentat que havien reformat la Fira fins que he arribat i he vist que només hi havia la part del menjar i dels cotxes. Potser és perquè ja no hi ha tants pagesos com abans…”, explicava l’Amadeu, que havia vingut des de Tàrrega.
Per la banda dels productors i expositors, el canvi ha estat ben valorat durant aquests dos primers dies de certamen firal. Joan Pifarré, de la Granja Pifarré i membre de l’Associació de Productors de l’Horta de Lleida, “l’afluència de públic ha estat molt bona i pensem que aquest toc més gastronòmic de la Fira ha animat a la gent a venir i interessar-se pel producte local, ja que el format et permet fer degustacions i donar a conèixer productes com els nostres, que són de l’Horta de Lleida”.
Pifarré també va afegir que “l’aposta per la gastronomia ens permet reivindicar el producte que es fa a Lleida i obrir-li les portes a tota Catalunya i a tot el mercat espanyol i europeu”.
Esmorzars a la fira
La Fira de Sant Miquel també va servir com a escenari de la final de la Lliga del Porc i la Forquilla, la primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic. Juli Alcoriza de L’Andreuenc del districte de Sant Andreu de Barcelona es va proclamar guanyador amb un Mar i muntanya de botifarra del perol feta a casa, mongetes del ganxet i sípia bruta. Dotze finalistes, tres de cada una de les províncies catalanes, van competir davant d’un públic amb 400 espectadors, els quals també van poder gaudir d’un tradicional esmorzar de forquilla, a càrrec de Josep Vila de Mister Plat, a base d’amanida, cassola de porc, caragols, pa, aigua i vi.
L’esmorzar d’ahir també va incloure el Tastet Solidari de Caragols que va servir la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol.
Cases regionals
Ahir al matí també va tenir lloc la tradicional recepció a les Cases Regionals de Lleida, en el marc de la Fira. Hi van participar prop d’una seixantena de representants de totes les Cases de la ciutat, juntament amb representants polítics de tots els grups municipals de la Paeria i altres institucions. El president de la Federació de Cases Regionals de Lleida, Cosme Garcia, va reivindicar aquest organismes com a “ambaixadors de la Fira” i varanunciat que l’any vinent preveuen col·laborar amb el certamen MOS.