Els sabors més creatius i la tradició pròpia de l’elaboració dels torrons han tornat a barrejar-se en la trenta-cinquena edició de la Fira del torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt, que se celebra aquest cap de setmana en la localitat lleidatana.
Un any més, la cita compta amb un ampli programa d’activitats, com a degustacions, tallers i ponències entorn d’aquests dolços tradicionals de l’hivern i dels quals són exponents cases clàssiques com Torrons Vicens o Torrons Jolonch, així com xefs i rebosters innovadors, com Albert Adrià, entre altres. La inauguració ahir va anar a carrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig. També van visitar l’esdeveniment el president del Parlament, Josep Rull, i el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper.
Ordeig va destacar que el torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt és un producte amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que “representa la nostra tradició i innovació”.
“Posant la mirada a la Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, que ostentarà Catalunya, “continuarem impulsant el sector agroalimentari català”, va afegir el conseller.
“La fira és un dels millors aparadors d’Agramunt”, va assegurar l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernández, a la premsa des de la plaça que porta el nom de ‘Torró d’Agramunt’.
La directora de l’esdeveniment, Tamara Lombardo, va destacar com a novetat de l’edició l’estrena de la ‘Acadèmia del torró’, una formació dirigida a estudiants d’hostaleria a càrrec de pastissers com Zoe Valero (Torrons Félix), David Gil (I+Desserts) i Josep Maria Ribé, xef director de la Xocolata Academy BCN i Millor mestre xocolater d’Espanya 2005.
D’altra banda, en la primera sessió de l’Aula del Gust, el pastisser Alfredo Machado va presentar el projecte Gelato Collection by Torrons Vicens, que compta també amb la participació d’Albert Adrià.
La majoria del públic visitant es concentrarà al llarg d’aquestes dues jornades del cap de setmana al Pavelló Firal d’Agramunt, on les diferents cases presentaran els seus productes en expositors on es podran degustar algunes de les novetats d’enguany.
En el programa d’activitats no faltarà com cada any l’acte de proclamació del ‘Torronaire d’Honor’, que en aquesta edició ha recaigut en Ramon Puig Vicens.