Jocs de taula familiars i avançats, de rol per a infants i adults com ara Magissa i Vaesen, partides de The Thing i Rallyman o un torneig de Magic: the Gathering, és l’oferta oberta a tota la ciutadania de la II Jornada Ment Lúdica que tindrà lloc el proper dissabte 21 d’octubre al campus de la Universitat de Lleida (UdL) ubicat a Cappont. Organitzada per l’Associació Ment Lúdica -integrada pel grup de recerca Neuropsicologia, gens i ambient (NeuroPGA) de la UdL i les entitats La Tribu Fera i El Dau Màgic-, la trobada pretén consolidar els objectius de la seua primera edició, els d’aproximar els jocs moderns a la ciutadania i oferir formació a professionals que els utilitzen com a eina d’intervenció. “Es tracta de donar a conèixer les potencialitats del joc com a eina educativa en diferents disciplines i al mateix temps promoure’n l’afició, com una alternativa d’oci saludable i inclusiu”, expliquen des de NeuroPGA.
Enguany la jornada s’amplia d’un a dos edificis del campus. La part lúdica gratuïta i oberta a tothom es concentra a l’edifici Polivalent 1 en horari de 9 del matí a 8 del vespre. Els espais habilitats per jugar es repartiran entre els vestíbuls de la planta 0 i 1, així com algunes aules del primer pis. Hi haurà jocs per a totes les edats, des d’infants ben petits fins a persones adultes. Com a novetat d’aquesta segona edició, la jornada inclou un espai de joc lliure per a nadons (des de 0 a 3 anys) que s’ubicarà a la planta 0. Gestionat per Petitament, està pensat per famílies amb dos o més fills, algun d’ells menor de 3 anys. A més, a la planta -1 de l’edifici s’habilitarà una zona de botigues especialitzades en jocs, mentre que a la part enjardinada del campus s’instal·larà una foodtruck.
D’altra banda, les activitats formatives es desenvoluparan durant tot el matí al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus. Aquesta part més acadèmica, per a professionals i educadors prèvia inscripció, s’inaugura a les 9, amb la conferència Un colegio de juegos, un projecte educatiu innovador basat en l’ús del el joc com a agent socialitzador, mètode d’aprenentatge i fomentador de la creativitat que ha estat premiat en diverses ocasions. La xerrada anirà a càrrec del seu artífex, el mestre i autor de jocs de taula i de literatura infantil, Manu Sánchez Montero.
També s’han programat quatre tallers sobre l’aplicació dels jocs de taula i les metodologies lúdiques en educació formal i no formal: jocs de taula a l’aula de primària, com a eina neuroeducativa amb infants en risc d’exclusió social, aprenentatge basat en el joc a l’aula secundària, com treballar els prejudicis amb jocs i dinàmiques lúdiques Aquesta part de la jornada es tancarà amb una taula redona amb investigadors i investigadores del grup NeuroPGA.