Tàrrega tanca avui dimarts els sis dies de celebració de la Festa Major 2024, en la qual la cultura popular, la música en directe, la gastronomia i l’esport han dominat. Actes multitudinaris s’han succeït a la programació fent de la capital de l’Urgell un epicentre de celebració participativa gràcies a la variada programació dissenyada pel consistori i el teixit associatiu. Un any més, el moment àlgid fou l’espectacle visual i sonor conegut com la Nit del Tararot, que dissabte a la nit va omplir de gom a gom la plaça Major amb una vintena llarga d’agrupacions folklòriques i més de 700 actuants d’arreu de Catalunya.
També fou massiva la 35a Trobada de Gegants i Capgrossos celebrada diumenge al matí, en la qual es va presentar la restauració del gegants centenaris de barri de la Mercè. Més de 1.300 membres d’una cinquantena de colles d’arreu de Catalunya, set de les quals també superen el segle d’història, van acompanyar la Fal·lera Gegantera en l’efemèride. Igualment de concorregut va ser el correbars organitzat per Lo Tossino, que va omplir els carrers de Tàrrega dissabte a la tarda, o el concert de Mushka, que divendres a la nit va fer ballar persones de totes les edats a la plaça de les Nacions sense Estat.
Igualment de lluïda va ser l’Eixida celebrada aquest dilluns al vespre a la plaça Major. La demostració de balls i danses tradicionals targarines enguany no va arrencar com és tradicional amb el Ball de l’Àliga, figura solemne del bestiari de la capital de l’Urgell. Prèviament, l’Esbart Albada va tornar a interpretar el Ball dels Valencians, que feia més de 130 anys que no es dansava a Tàrrega. L’associació targarina feia realitat així l’objectiu de reintroduir aquesta antiga manifestació folklòrica que a la capital de l’Urgell es remunta fins al 1773.
Després que l’Àliga retés honor a les Santes Espines, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el seu marit van obrir la dansa de l’Eixida, ball típic de la capital de l’Urgell, al qual s’hi van afegir altres membres de l’arc consistorial i ciutadania. Les actuacions es van completar de la mà de la Fal·lera Gegantera, Nans, Arquets, Cavallets, La Verreta, els Bastonets, les Gitanes de La Soll i Lo Tossino. L’acompanyament musical de la vetllada, en aquesta ocasió conduïa per les Gitanes de La Soll, va anar a càrrec dels Grallers Els Taverners, la Cobla Tàrrega, La Follia i els Grallers de la Barra.
Tot plegat va anar precedit per la Processó de les Santes Espines i el Seguici Festiu, que va viure el moment emblemàtic quan el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, va submergir les relíquies en aigua per invocar la pluja al peu de la creu gòtica de la plaça Major.
L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha agraït “la implicació de les entitats que han fet possible sis dies d’una Festa Major majúscula, que ha congregat molt de públic en totes les activitats i que s’ha desenvolupat sense incidents”. La primera edil també ha tingut paraules de reconeixement vers els treballadors de les àrees de Cultura i Serveis Municipals, “que fan que la resta puguem gaudir de la celebració”. En el mateix sentit s’ha pronunciat el regidor de Cultura, Miquel Nadal.